Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

12 mei 2023

'Niet te doen, ik dacht bijna dat ik Chinees aan het lezen was'

Guten Morgen Sonnenschein, bijna achttienduizend vmbo'ers bogen zich vanmorgen over het eindexamen Duits. En dat ging helaas niet zonder slag of stoot, zo blijkt uit de reacties onder de scholieren.

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vmbo-gl/tl-examen Duits.

Scholieren

"Hij ging verschrikkelijk, we hebben door corona ook drie jaar lang geen normale lessen Duits gehad. De teksten waren te lang en lastig. Ik had erge tijdsnood en heb meer dan de helft moeten gokken. Heel veel woorden stonden niet eens in het woordenboek! De vragen in het Duits waren veel te lastig en onduidelijk. Ik verwacht dat ik niet hoger dan een vier heb gehaald."

- Helin (15)

"Ik moest bij tekst 1 even inkomen, daarna dacht ik er vloeiend doorheen te gaan, tot tekst 11… Daarna werd het een complete ramp. Het was echt niet meer te doen, dacht bijna dat ik Chinees aan het lezen was."

- Loïs (15)

"Het was een super moeilijk toets, ik kwam zelfs in tijdsnood, ondanks mijn tijdsverlenging. Ik ga zo mijn antwoorden controleren, ik gok dat ik een drie heb."

- Efe (15)

"Het examen Duits is het tegenovergestelde van het examen Engels, ik vond dit erg moeilijk en de teksten waren niet heel interessant. Soms voelde het lezen van de teksten nutteloos omdat je de Duitse vragen eerst nog moest vertalen. De hele toets was lang. Dat werkt demotiverend en maakt het een vrij lastig examen, maar zeker te doen als je goed hebt voorbereid."

- Milan (16)

Docent

"Ik kreeg al app'jes van leerlingen dat het examen moeilijk was, en dat was het ook. Veel te lang ook, ik vind de examens Duits sowieso altijd te lang. Acht teksten is beter, maar dit examen bevatte er zelfs elf. Tekst 7 was wel kort, maar had een gekke titel: Hartkloppingen. De vraag daarbij was dat je moest vertellen waar de tekst over ging - het gevoel dat je krijgt bij sportwedstrijden en dat je de belangrijke onthoudt - maar ik denk dat veel mensen dat er niet uit hebben gehaald. Zeker niet met zo'n titel.

Dit examen had ook weer stomme onderwerpen, zoals over de brandweer en een opleiding tot buschauffeur. Daarnaast waren de meerkeuzevragen gemeen. De foute antwoorden hadden letterlijke woorden uit de tekst, de goede antwoorden zaten vol synoniemen. De n-term zal boven de 1 uitvallen, gok ik. Tsja, dit examen... Wie had hier nu zin in?"

- Tiffany Roggenthien, docent Duits

@mevrouwduits Laat ff weten wat jij ervan vond!! 👀🫣⬇️ #examen #eindexamen #duits #vmbo #nabespreking #nterm #slagen #lerenoptiktok #mevrouwduits ♬ origineel geluid - Mevrouw Duits

LAKS

"Er wordt onwijs veel geklaagd, zowel online als via de telefoonlijn. Vooral over het examen Duits vmbo tl/gl, hier hebben we al meer dan 2000 klachten over ontvangen. Scholieren vinden de teksten te lang en te moeilijk. Ook zouden bepaalde woorden niet in het woordenboek staan."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator LAKS

Gepubliceerd op 12 mei 2023


ADVERTENTIE
Dit zijn de 5 irritantste type leraren

Die ene docent die altijd met een koffieadem over je heen hangt tijdens de uitleg van een lastige wiskundeformule of de veel te jolige gymnast: sommige leraren lijken meer op karakters uit een sitcom dan op echte docenten. En de irritantste? Dat zijn deze 5 types 👇

Bekijk ze hier
Eindexamen gids

Ga jij studeren?

Op Studenten.com lees je alles en luister je de Studententijd podcast!