Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Maarten van der Weijden over 'zijn' vraag in vwo-examen biologie

De bijna 22.000 vwo-eindexamenkandidaten met biologie in hun pakket zagen het gisteren al: de eerste drie pagina's van het vwo-examen biologie gingen over zwemmer Maarten van der Weijden. En dat is niet voor de eerste keer, zo viel docent Klaas Wieringa op.

"Tien jaar geleden stond hij in het havo-examen biologie, blijkbaar zijn zijn zwemprestaties nuttig voor biologie-examens", aldus de docent. Maar wat vindt de olympische kampioen eigenlijk zelf van deze 'prestatie?'

Maarten van der Weijden

Het examen gaat in op de eerste poging die Van der Weijden deed om de 200 kilometer lange Elfstedentocht te zwemmen. Dit deed hij om geld in te zamelen voor onderzoek naar de behandeling van kanker. Deze eerste poging slaagde dus net niet, maar een jaar later lukte het wel. Ook werden de vwo'ers gistermiddag meegenomen naar zijn intensieve trainingsperiode vooraf.

De vragen hierover gaan onder meer over de wet van Fick, spiervezels, stofwisselingsprocessen, het animale zenuwstelsel en bloedvaten. Heb je alle vragen over Van der Weijden goed beantwoord, dan heb je 12 van de 64 punten gescoord.

Examen

"Wat leuk", reageert de olympisch kampioen als hij het vwo-examen biologie onder ogen krijgt via Scholieren.com. Hij noemt het "heel eervol" dat hij een volledige opgave is bij biologie. "Ik heb zelf in 1998 vwo-examen biologie gedaan. Ik ben blij dat deze vraag er toen niet tussen zat, want die had ik niet geweten."

Gepubliceerd op 26 mei 2023


ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!
Eindexamen gids

Ga jij studeren?

Op Studenten.com lees je alles en luister je de Studententijd podcast!