Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

19 mei 2021

Vwo'ers kunnen geen yoghurt meer zien na examen biologie

Door Wieke

De toekomstige Freek Vonken van het vwo doken woensdagmiddag in het examen biologie. Dit examen zorgde voor misschien wel de meest uiteenlopende reacties tot nu toe. "Deze was echt makkelijk wauw," dm'de de een, terwijl de ander teleurgesteld reageerde: "Ik denk niet dat ik nu nog dierenarts ga, kan of mag worden." 

Eerst de negatieve reacties. Waar liepen onze Freekjes op vast? Op Instagram hoorden we: "Kut zoutwatervissen", "tetraploïde wat?", "Op een gegeven moment dacht ik: laat mij maar 40 aardappels eten dan ben ik er van af" en "Weet eindelijk hoe yoghurt gemaakt wordt". Verder waren er veel opmerkingen over te weinig tijd.

@dilemmahs

Blij dat ik vega ben wil nooit van mijn leven meer een vis zien ##biologie ##examen ##biologieexamen

♬ mrblocku says no more fortnite - ethan

Voorlopig geen yoghurt meer

"Ik snapte dat yoghurt-verhaal helemaal niet, ik heb alles gegokt," vertelt Janne Smeets (18) over een opgave genaamd 'yoghurt zonder klonten'. Janne: "De vraag ging over DNA en RNA. Ik heb op een toets voor dit onderwerp nog nooit een punt gehaald. Toen ik zag dat de vraag daarover ging dacht ik 'onee, daar gaan we weer..."

Docent Amina el Ouati snapt waarom dit een moeilijke vraag was: "De vraag had een paginalange uitleg over CRISPR-Cas. CRISPR-Cas is een nieuwe methode die nog geen onderdeel is van het examenprogramma. Als je daar dus toevallig geen les over hebt gehad, krijg je een pagina vol met nieuwe informatie die je daarna moet toepassen."Janne bevestigt dit: "Na twintig keer lezen snapte ik die tekst nog niet." Wietske de Voogd (16) is waarschijnlijk een van de pechvogels die het in de les nooit over dit onderwerp heeft gehad: "Ik kan me niet herinneren dat CRISPR-Cas ooit in de les voorbij is gekomen. De hele opgave was me een raadsel. Voorlopig hoef ik even geen yoghurt meer."

Voorlopig hoef ik even geen yoghurt meer.

Bio of begrijpend lezen?

Wat El Ouati ook opviel, is de lengte van het examen: "Zelfs leerlingen die normaal een halfuur voor tijd klaar zijn zaten nu tot het einde te schrijven. Ik vond het aantal open vragen niet meer dan normaal, maar het waren vooral lange open vragen en weinig korte vragen."

Lisa de Kok (18) herkent dit: "Het ging niet goed en ik hard erge tijdnood. Bij mijn klasgenoten ging het ook dramatisch, maar één iemand is van te voren weggegaan." Daarnaast was een lange uitleg, zoals die bij de yoghurtopgave, geen uitzondering. Wietske: "Voor mijn gevoel was het geen biologie maar begrijpend lezen."

Specifieke vragen

Verder vond Lisa dat er wel hele specifieke kennis gevraagd werd: "Er was een vraag over een aardappelplant waar je een kruisingsschema moest maken met vier genenparen in plaats van twee. Dat is een heel specifiek geval wat je net moet weten."

El Ouati bevestigt dat een beetje creatief denken zeker nodig was om deze opgave op te lossen. El Ouati: "Die twee vragen waar je normaal lekker kunt schrijven wat je vaak hebt geoefend zaten er net niet in." Maar, El Ouati zegt wel dat het examen te doen was, mits je goed gebruik maakt van je Binas.

Glimlachend naar buiten

Gelukkig vond lang niet iedereen dit examen pittig. "Ik kwam met een glimlach de examenzaal uit," vertelt Janneke Curiston (17). "Het ging super goed, ik wist veel en had precies de juiste dingen geleerd. De yoghurtopgave waar je stukken van het DNA en RNA moest benoemen vond ik wel lastig, maar ik was super blij met de vraag over de aardappelplant."

Ik kwam met een glimlach de examenzaal uit

Ook Noa Valen (17) is positief: "Het ging eigenlijk wel goed. Assimilatie en dissimilatie is vaak moeilijk, maar dat kwam er niet in voor." Voor de een was het examen een ramp, voor de ander een zegen. Hoe het ook ging, in elk geval zullen deze scholieren vast geen aardappels of yoghurt meer willen eten vandaag.

Gepubliceerd op 19 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}