Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

26 mei 2021

Vwo'ers hebben buffers nodig voor examen scheikunde

Door Roos

Vwo'ers namen de proef op de som bij het examen scheikunde woensdagmiddag. Hoewel velen dachten dat er niks over buffers op het examen zou komen, bleek het tegendeel waar. "Bij opgave 15 moest je de pH-waarde van een bepaalde buffer berekenen, geen idee wat ik heb gedaan", vertelt Jasmijn van der Meulen (17).

Gelukkig hebben de kandidaten nog een echte buffer: je kunt altijd een vak wegstrepen. Op Instagram krijgen we aardig wat dm's binnen van scholieren die dit van plan zijn. Zo ook Cato Kersten (18): "Ik heb een risico genomen. Ik vind scheikunde en natuurkunde allebei lastig en heb besloten mijn tijd in natuurkunde te steken. Dit scheikunde-examen ben ik dus zonder echte voorbereiding ingegaan, omdat ik 'm kan wegstrepen." Desondanks viel het examen mee volgens Cato: "Ik vond dat er wel een prima evenwicht was tussen uitlegvragen en rekenvragen."

Voor iemand die niet goed is in scheikunde, kon ik nog best veel begrijpen.

En er zijn meer kandidaten die niet goed zijn in scheikunde, maar dit examen toch wel ok vonden. "Scheikunde is niet mijn beste vak, nooit geweest. Maar ik het het beste ervan gemaakt", reageert Ila Ahmadzai (19). "Voor iemand die niet goed is in scheikunde, begreep ik nog best veel."

Bij Sanne van Elzakker (17) hangt de vlag er iets anders bij. "Het ging echt verschrikkelijk. Ik sprak net wat klasgenoten en bij alles wat zij vertelden dacht ik: dat heb ik niet." Ook op Instagram zijn de reacties lang niet allemaal positief. Uit de dm's: "Het voelde net als een practicum, waarbij ik de brandstichter was."

Opgave 15

Een vraag waar iedereen die wij spraken moeite mee had, was opgave 15, waar je de pH-waarde moest berekenen nadat er stoffen in een mengsel gegooid waren. Bjorn Losekoot (18): "Die was heel lastig. Je kon daar ook nog eens 5 punten voor krijgen. Ik heb een reactie-vergelijking opgesteld, maar voor de rest kon ik er niks mee." 

Docent Peter Faber geeft de kandidaten hierin gelijk. "Er wordt een verhouding gevraagd. Je kunt dat berekenen vanuit de evenwichtstheorie maar ook vanuit de buffertheorie. Dan moet je docent echter wel de buffertheorie behandeld hebben. Als er in de klas geen aandacht aan besteed is, dan snap ik dat je niet weet waar je moet beginnen. Dan is het een kwestie van punten sprokkelen." 

Biologen in het voordeel

Jasmijn vond verder dat de mensen met biologie in hun pakket wel in het voordeel waren op dit examen. "Er zaten vragen in over eiwitten, aminozuren, testen op drugsgebruik. Dat zijn wel dingen die je herkent als je biologie hebt", aldus Jasmijn. Ila is het met Jasmijn eens: "Van de tabellen uit de binas die ik gebruikte, kwamen er veel uit het groene bio-gedeelte van het boekje", voegt zij toe.

Faber durft hier nog geen uitspraak over te doen. "Of je echt in het voordeel was, durf ik zo niet te zeggen. Als er iets inzit met mutaties en dna, dan ben je met biologie per definitie in het voordeel. Maar ik zag ook een vraag over mechanismes, dat is voor de natuurkundigen weer makkelijker", nuanceert hij. Verder was Faber wel te spreken over het examen. "Na een eerste screening lijkt er van alles wel wat in te zitten, het enige wat ik mis zijn vragen over groene chemie", aldus Faber.

Breaking Bad

Dat was Bjorn ook al opgevallen. "Normaal zit er wel een vraag in over duurzaamheid, dat je moet aangeven waarom bijvoorbeeld het ene proces duurzamer is dan het andere."

Gelukkig hadden de examenmakers voor de laatste vraag nog wel wat leuks in petto. "De laatste opgave ging over hoe de politie onderzoek doet naar drugs. Deed me een beetje denken aan die serie Breaking Bad. Ik heb liever zo'n onderwerp, dan een saai langdradig onderwerp", aldus Ila.

De beste start van je studententijd

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke twee weken tips

Over de intro, hospiteren, verenigingen & meer

Leuke acties & kortingen

Van de makers van Studenten.com & Studententijd de Podcast

Gepubliceerd op 26 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?