Eindexamens 2021

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Hoe zit het nou precies met die wegstreepregeling?

Alsof de slagingsregels in 'normale' jaren al niet ingewikkeld genoeg zijn, is het met de corona-versoepelingen dit jaar helemaal hogere wiskunde. Want los van alle standaardregels mag je nu ook examens spreiden over meerdere tijdvakken, een extra herkansing inzetten én een vak wegstrepen. Vooral over die laatste regel komen veel vragen binnen. Tijd voor tekst en uitleg.

Geüpdatet op 7 februari 2022

De versoepeling dat je een vak op je eindlijst mag wegstrepen klinkt voor veel examenkandidaten als muziek in de oren. Zeker wanneer je onverhoopt een tentamen helemaal ver****t hebt, zou dit scenario wel eens realiteit kunnen worden. Myriam van de Wiel, klachtencoördinator van het LAKS, legt uit hoe het precies werkt. 

Wanneer mag je een vak wegstrepen? 

"Als je een onvoldoende te veel staat op je eindlijst en je hebt geen zin om te herkansen óf je wilt je herkansingen gebruiken voor andere vakken, dan kun je ervoor kiezen om een vak weg te strepen. Je hoeft het vak dat je wilt wegstrepen dus niet eerst te herkansen. Examenkandidaten die van hun school iets anders horen, kunnen dat bij ons melden. Dan zullen wij contact met de school opnemen."

"Je mag geen gebruik maken van deze regeling om je gemiddelde op te krikken. Het geldt alleen als je anders niet zou slagen. En het geldt ook alleen voor je hele eindcijfer. Je kunt er dus niet voor kiezen alleen het cijfer dat je hebt gehaald op je centraal examen weg te strepen." 

Welke vakken mag je wegstrepen?

"Je mag de regeling toepassen op alle vakken, behalve de kernvakken. Voor vmbo is dit alleen Nederlands en voor havo en vwo zijn Nederlands, wiskunde en Engels kernvakken. Die vakken mag je wel herkansen, maar niet wegstrepen."

Hoe werkt het precies?

"Stel, je wordt op 10 juni gebeld, je staat drie onvoldoendes en je hebt geen compensatiepunten. Dan kun je twee vakken herkansen en één vak wegstrepen. Als je maar één onvoldoende teveel staat en je hebt geen zin om te herkansen, dan mag je er ook meteen voor kiezen om dat vak weg te strepen. Houd in gedachten: het cijfer staat wel op je eindlijst, maar telt dus niet mee."

"Ook wordt het cijfer niet meegerekend bij de berekening van je gemiddelde cijfer van de centraal examens. Voor het centraal eindexamen moet je gemiddeld een 5,5 halen om te slagen. Kies je ervoor om een vak weg te strepen, dan wordt het cijfer van het centraal eindexamen van dat vak ook niet meegeteld." 

Hoe zit dat dan, met die eindlijst?

"Het eindcijfer voor het vak dat je wilt wegstrepen wordt niet meegenomen in de slagingsregeling, maar verschijnt wel op je eindlijst. Wil je dus een studie doen waarvoor je een bepaald gemiddelde moet staan om toegelaten te worden, dan moet je daar dus wel rekening mee houden. We hebben wel met onderwijsinstellingen afgesproken dat ze leerlingen niet mogen afwijzen omdat ze een vak weggestreept hebben. Een diploma met een weggestreept vak is evenveel waard als elk ander diploma."

En als je wilt doorstromen naar een hoger niveau?

"Ook daarvoor geldt: als je slaagt op mavo-niveau en je wilt naar havo, dan is een mavo-diploma goed genoeg, of je nou wel of niet een vak weggestreept hebt. Sommige scholen zeggen dat je ook een 7 gemiddeld moet staan, maar de landelijke regel is dat je gewoon mag doorstromen als je geslaagd bent. Wel is het zo dat je soms een extra vak moet hebben. Op havo moet je in zeven vakken examen doen en op het vwo in acht. Als je op de havo dus maar zeven vakken gevolgd hebt, kan het zijn dat je school vraagt wat toetsen en lesstof in te halen in de zomervakantie. Maar dat staat dus los van deze wegstreepregeling."

Gepubliceerd op 26 mei 2021


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!