Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Vmbo'ers genaaid door water in examen aardrijkskunde

Door Wieke

Woensdagochtend kwamen de vmbo-gt en mavo-scholieren doorweekt door de regen aan bij hun examen aardrijkskunde. De regenbuien waren niet de enige water-ellende die ze te wachten stond. "Water heeft me echt hard genaaid" dm't een scholier aan onze insta.

De scholieren die wij spraken vertelden dat de opgaven over het onderdeel water een veel te groot deel van het examen innamen. "Ik had goed geleerd, maar het hoofdstuk over water vond ik heel lastig," vertelt Thandi Kruin (16) ons. "Toen werd er heel veel gevraagd over precies dat hoofdstuk. Het examen ging daardoor niet zo goed. Ik ben veel beter in het gedeelte over cultuur en dat kwam weinig terug."

Docent Kunal Ruitenburg heeft een andere ervaring met het examen: "Ik ben erg tevreden over het examen. Er zaten weinig verrassingen in. Op één vraag na, herkenden mijn leerlingen alle onderwerpen." Op de vraag wat hij van de hoeveelheid wateropgaven in het examen vond, antwoordt meneer Ruitenburg verrast: "Ik kan me voorstellen dat het lang doorging over rivieren, maar ik heb dat niet zo ervaren."

Doordenken bij regen in Reno

Nikki Morra (16) had niet perse moeite met het water, maar wel met de hoeveelheid bronnen: "Het eerste deel ging goed, maar daarna ging het al snel minder. Er waren heel veel vragen met bronnen. Bijvoorbeeld een over of iets een tornado of orkaan was. Ik kon het gewoon niet goed zien, het plaatje was niet duidelijk."

Meneer Ruitenburg erkent dat er veel bronnen in het examen zaten en dat je ook goed moest opletten: "Bij bijvoorbeeld de vraag over China stond er heel klein boven de bron het woordje 'reservoir'. Het kan zijn dat je net dat woordje mist en daardoor de opgave niet snapt."

Het waren echte doordenkers

Ook Thandi struikelde over de bronnen: "Normaal zijn bronvragen juist fijn, want dan kan je het antwoord aflezen. Maar bij dit examen had ik het gevoel dat dat niet werkte, omdat je juist een paar stappen moest doordenken." Thandi geeft als voorbeeld een vraag over Reno: "Het zou in Reno minder regenen door het hoogteverschil, maar ik had geen idee hoe dat precies zat. Het waren echte doordenkers."

Beter dan verwacht

Gelukkig waren er ook scholieren bij wie het wel goed ging, ondanks het water. Manna Hunting (16) vertelt ons: "Ik hoorde in de wandelgangen dat veel mensen het een moeilijke toets vonden, voornamelijk omdat het zoveel over rivieren en water ging, maar bij mij ging het beter dan ik had verwacht!" Ook Jorke Smits (16) is positief: "Het ging echt super goed. Ik heb overal wat kunnen invullen. Alleen het laatste onderdeel over bevolking en ruimte vond ik lastig."

Jorke heeft zijn examen goed kunnen maken, ook al verliep niet alles volgens plan in de examenzaal. Jorke: "Halverwege het examen werd er gezegd: 'sorry dat we jullie moeten storen, maar we zijn net gebeld door het landelijk instituut dat er veel scholen een pagina van het examen missen.' Gelukkig miste er bij ons niks."

Kan geen water meer zien

Al met al was het een pittig examen voor degenen die het niet zo hebben met water en rivieren. Thandi: "Ik baal echt van het water en ik hoef dat ook echt niet meer te zien."

Foutje

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS is een melding binnengekomen over een fout in het examen. Het gaat om onderstaande bronnen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door LAKS (@laksstagram)

Gepubliceerd op 19 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?