Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

25 mei 2023

Veel juist/onjuist-vragen op examen biologie: 'Zoveel instinkers'

Bijna tweeëntwintigduizend vwo'ers bogen zich vanmiddag over een van hun laatste - zo niet allerlaatste - examen. Deze keer betrof het biologie, en de scholieren lijken over het algemeen vrij positief. Of zijn ze vooral gewoon klaar met eindexamen doen?

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vwo-examen biologie.

Scholieren

"Het begon wel goed, moet ik zeggen. De eerste vraag over de zwemmer vond ik wel goed te doen, maar toen kwamen we bij de kip aan en ik vond die vragen wel echt pittig. Ik wist niet wat een hen was, dus heb dat maar opgezocht in mijn woordenboek. Daarna waren de vragen wel te doen en kwamen er heel veel vragen waar je 'onjuist' of 'juist' moest invullen. Dat is top, omdat je daar snel puntjes op kan krijgen. Ik denk dat ik wel een voldoende heb, dus nu maar hopen."

- Flor (18)

"Hij ging echt beter dan verwacht! Ik dacht dat er heel veel over vertering en over organen in zou zitten, maar dat was gelukkig niet zo. Wel een gekke vraag over genetica, terwijl dat meestal niet zo moeilijk is, maar de vraag was heel moeilijk geformuleerd."

- Geertje (17)

"Ik vond het eigenlijk wel een prima examen, buiten het aantal juist/onjuist-vragen want dat was echt niet grappig. Ik heb liever meerkeuze dan juist/onjuist, ik ga zo erg aan mezelf twijfelen bij zo'n soort vraag. Máár, ik heb dit jaar wel alleen maar onvoldoendes gehaald voor bio en nu verwacht ik wel echt een voldoende."

- Lieke (18)

"Het was echt vreselijk, er zaten zoveel instinkers in waar ik ben ingetrapt. Dat vermoed ik tenminste, ik durf het correctiemodel er niet bij te pakken. Bij sommige vragen van één punt hoefde je maar twee woorden op te schrijven en bij andere vragen van één punt heb ik een half a4'tje volgeschreven. Ik ben echt bang dat ik een onvoldoende heb, terwijl ik voor alle oefenexamens prima cijfers had."

- Lara (17)

"Ik vond het examen relatief goed te doen. Normaal heb ik bij biologie geen idee wat ik aan het doen ben, maar nu gelukkig wel! De laatste opdracht vond ik vrij lastig, vooral omdat mijn concentratie al een beetje weg was. Ook de lengte vond ik goed, volgens mij had iedereen het af en veel mensen waren zelfs eerder weg. Ik heb mijn punten al geteld en heb er in ieder geval 40! Dat is meer dan ik normaal heb, dus al met al ben ik heel tevreden."

- Gera (17)

"Ik begon heel traag omdat ik de eerst helft echt even moest inkomen. Daar zaten een paar vragen waar je even goed over moest nadenken. Ik wist niet zo heel goed wat ik aan het doen was en was heel erg aan het twijfelen over m'n antwoorden. De tweede helft ging wel beter, maar die vragen snapte ik ook een stuk beter."

- Renée (18)

Docent

"Ik vind het een leuk, goed te doen examen. Veel antwoorden kon je letterlijk met de Binas opzoeken. De contexten vond ik ook leuk en goed te doen. Ik vraag me af of er bekende Nederlanders zijn die vaker dan één keer in een eindexamen voorkwamen, maar zwemmer Maarten van der Weijden kwam wederom in een biologie-examen voor. Tien jaar geleden stond hij in het havo-examen biologie, blijkbaar zijn zijn zwemprestaties nuttig voor biologie-examens.

De evolutie kwam nauwelijks voor op het examen en de dna-vragen kon je goed beantwoorden door de Binas. Dat is voor sommige leerlingen wel prettig denk ik. Vraag 37 vond ik wel moeilijk geformuleerd, ik ben benieuwd wat voor antwoord het correctiemodel daarvoor geeft. Ik verwacht een niet al te hoog n-term, zo rond de 1."

- Klaas Wieringa, docent biologie

LAKS

"Voor biologie hebben we tot nu toe (17.30 uur, red.) 255 klachten binnengekregen. Het examen zou te moeilijk zijn."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator LAKS

Gepubliceerd op 25 mei 2023


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?