Eindexamens 2021

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Sneakers en gothics in een makkelijk examen Duits

Door Wieke

Voor het weekend gevierd kon worden, moesten de havisten vrijdagochtend zich nog wel door Duitse leesteksten heenploeteren. Gelukkig was dit voor de meesten een lekkere afsluiting van de eerste examenweek. "Ik zag er heel erg tegenop, maar het viel best wel mee!", vertelt Meintje Snieder (17).

Ook onze dm's stonden vol met berichtjes zoals "Best te doen", "Sehr gut" en "Easy man!!!". Maar het is natuurlijk niet altijd alleen maar rozengeur en maneschijn. Een enkeling vond het best lastig. Zo dm'de iemand: "Holy shitterdeshit ich denke das ich in meine Brucke habe gepisst". 

Sneakers en gothics

Over het algemeen zijn de reacties op het examen Duits dus positief. Ook docente Tiffany Roggenthien, online bekend als mevrouw Duits, was te spreken over het examen: "Het examen was goed op niveau en er zaten ook best leuke onderwerpen in, over sneakers en gothics, dat is ook wel eens anders geweest."

De tekst over gothics vond interessant om te lezen en ik ging daar snel doorheen

Cemile Kacmaz (17) kan zich daar wel in vinden: "De tekst over gothics vond interessant om te lezen en ik ging daar snel doorheen." Dat geldt niet voor iedereen, zo vertelt Meintje aan ons: "Er was een tekst over gothics die ik heel lastig vond. In de tekst zaten veel gothictermen die niet zo makkelijk te vertalen zijn met een woordenboek." Wat nou precies de lastigste tekst van het examen was, verschilt dus sterk per persoon.

Gevoel van de tekst

Opvallend vond mevrouw Roggenthien dat er vaak werd gevraagd naar het gevoel dat de tekst opriep bij de lezer: "Deze vragen zijn heel lastig als de taal niet je moedertaal is. Normaal vragen ze dat misschien één keer, maar nu werd dat best vaak gevraagd."

Een voorbeeld is vraag 22, waar wordt gevraagd of de tekst 'verontwaardiging', 'nieuwsgierigheid', 'scepsis' of 'verwondering' uitdrukt. Mevrouw Roggenthien: "Ik vind dat die opties allemaal erg op elkaar lijken. Verontwaardiging is wat negatiever dan verwondering, maar scepsis is ook vrij negatief. Ik weet het niet hoor."

Gokken

Al was het examen dan niet al te moeilijk, veel scholieren vonden het wel vrij lang en werden gedwongen een aantal vragen te gokken. Amélie Groenhuijzen (16) vertelt: "Het was niet perse moeilijk, maar wel lang. Ik heb wel een aantal vragen moeten gokken. We zullen zometeen zien of ik goed heb gegokt."

Een paar teksten leken wel chinees

Cemile vertelt: "De vraag over zelfstandige naamwoorden heb ik moeten gokken. Ik kreeg een korte blackout en wist niet meer wat zelfstandige naamwoorden waren." Luna Schuldink (16): "Een paar teksten leken wel chinees, degene over kikkervisjes bijvoorbeeld."

Buikpijn

Voor Luna was het examen geen pretje: "Midden in de toets kreeg ik hele erge buikpijn. Het was ook erg koud in de gymzaal, dus ik zal helemaal te bibberen. Ik heb toen een aantal vragen gegokt. Over één vraag heb ik wel vijf minuten gedaan omdat ik steeds pauzes moest nemen door de buikpijn. Als het dan weer wat afzwakte, ging ik snel even verder." 

Luna hoopt nu op een voldoende: "Na twee uur was ik er wel klaar mee en ben ik naar buiten gegaan. Het gaat nu weer beter met me. Ik weet niet zeker of het een voldoende is, maar het eerste deel ging wel erg goed, dus daar hoop ik dan maar op."

Gepubliceerd op 21 mei 2021


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!