Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

30 mei 2023

Examen Russisch moeilijker dan vorig jaar: 'Mag 'm gelukkig wegstrepen!'

Terwijl bijna iedereen al vakantie viert, gingen vanmorgen 48 vwo'ers aan de slag met het examen Russisch. De laatste loodjes wegen het zwaarst, zeggen ze, maar de scholieren zijn over het algemeen best positief over dit examen.

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vwo-examen Russisch.

Scholieren

"Ik vond 'm zelf niet moeilijk, vooral omdat dat Russisch mijn moedertaal is, maar ik vond de toets wel wat moeilijker dat de voorbeeldtoetsen op de site van Examenblad. Er waren veel meer cryptische vragen."

- Ivan (16)

"Het examen Russisch was naar mijn gevoel best te doen, vooral door de kennis die ik heb opgedaan de laatste maanden. Sommige teksten waren wat lastiger, maar we hebben daar goed op geoefend en op het einde had ik zelfs een half uur tijd over."

- Arian (17)

"Het ging echt heel slecht! Ik vond het heel erg lastig, ik volg ook nog niet zo lang Russisch. Mijn woordenschat is matig, waardoor de teksten onbegrijpelijk waren. Gelukkig is het mijn extra vak, dus ik mag 'm wegstrepen!"

- Hana (18)

"Het examen ging voor mijn gevoel wel prima. Had gisteren het examen van 2022 gemaakt en die vond ik wel wat makkelijker, maar deze was ook niet al te moeilijk. Ik begreep de teksten en vragen goed. De meerkeuzevragen leken soms qua betekenis wel op elkaar. Maar over het algemeen denk ik dat het examen heel goed te doen was!"

- Sophia (15)

"Toen ik het maakte voelde het wel wat moeilijker aan dan het examen dat ik had gemaakt uit 2021. Toen ik klaar was had ik ook nauwelijks tijd over, terwijl ik bij het proefexamen wel vijftien minuten over had. Maar ik heb een beetje de antwoorden doorgekeken die nu online staan en het lijkt erop dat ik het best goed heb gedaan, dus daar ben ik blij om."

- Jonathan (16)

"De toets was prima te doen. Ik heb geen woordenboek gebruikt, maar als je dat deed kon je er zeker prima doorheen, ook als iemand die de taal niet vanuit huis spreekt."

- Vera (18)

"Ik vond het Russisch examen heel goed te doen, maar dit komt waarschijnlijk doordat ik tweetalig ben opgevoed en dus vloeiend Russisch spreek."

- Salomeja (17)

Docent

"Het examen is best pittig, met onderwerpen die verschillende sociaal-maatschappelijke kwesties raken, zoals kattenopvang, reacties op vakantie-oord Sotsji, perspectieven op windenergie, carrièremogelijkheden voor artsen, de grote verschillen tussen stad en platteland en groenvoorziening in de openbare ruimte. Zeer afwisselende teksten dus, die doen verlangen naar een tijd waarin dit soort zaken nog niet worden overschaduwd door de verschrikkingen van oorlog en Russische agressie. Toch belangrijk om de taal te blijven bestuderen en bronnen uit de eerste hand te kunnen duiden.

Mijn Nederlandse leerlingen hebben echt alle tijd nodig gehad en er werd druk gebladerd in woordenboeken. De leerlingen met een Russischtalige achtergrond hoefden minder woorden op te zoeken. Al met al een uitdagend, mooi examen met een breed scala aan onderwerpen en ook passende vragen die helpen de teksten te doorgronden."

- Jeanette Bron, docent Russisch

LAKS

"Het is erg rustig, er zijn nog geen klachten binnen gekomen voor vwo-Russisch."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtelijncoördinator

Gepubliceerd op 30 mei 2023


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?