Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Boze en opgeluchte reacties op het havo-examen bedrijfseconomie

Door Wieke

Om 13:30 uur zaten de havisten klaar voor hun allereerste examen: bedrijfseconomie. Het was niet alleen hun eerste examen, maar ook het eerste examen bedrijfseconomie ooit. De meningen hierover waren verdeeld. "Het ging het goed", vertelt Iris Jansen (17), maar ik hoorde dat het bij veel klasgenoten niet goed ging en dat maakt me dan wel weer onzeker."

De reacties die we via Instagram binnenkregen op dit eerste examen waren bepaald niet positief: "Wat een kut toets", "VEEELLLLL" en "Kleine paniekaanval gekregen toen ik zag wat er allemaal in zat".

Toch waren de examenkandidaten die we belden redelijk positief. "Het ging prima, ik denk wel een voldoende", vertelt Zita Lokin (17). Ook bij Ricardo van Beelen (16) ging het goed, "maar de laatste drie waren echt lastig." Thom Schuurman (17) schreef via Instagram: "Best te doen, maar de berekeningen waren soms erg lastig." Docent Jack Soons beaamt dit: "Op het eerste gezicht lijkt me dit een heel redelijk examen. Persoonlijk miste ik wel de kentallen."

Vorig jaar werd het vak M&O vervangen door bedrijfseconomie. Om de eerste groep te zijn om zo'n vernieuwd vak af te trappen, is geen eitje. Zita: "Ik vond het wel vervelend om het eerste jaar te zijn, want daardoor waren er geen oude examens om mee te oefenen." Iris: "Er stonden wel twee oefenexamens online, die kwamen goed overeen met het examen." Meneer Soons: "Het nieuweprogramma zat er zeker in met de vragen over schenken en erven."

Lange Callcenter vraag

Veel reacties kwamen binnen over vraag 7, een vraag over het gerealiseerde resultaat van een callcenter. "Ik heb echt drie kwartier over deze vraag gedaan", vertelt Ricardo: "hij was heel lang en je had een grote kans om kleine foutjes te maken. Ik dacht dat ik hierdoor in tijdnood zou komen, maar uiteindelijk viel dat gelukkig mee door een hoop korte vragen erna."

Ik heb echt drie kwartier over deze vraag gedaan

Ook Thom struikelde over deze vraag: "Het was voor mij onduidelijk of je in de berekening het aantal personen nog moest vermenigvuldigen. De berekeningen in deze vraag waren niet heel moeilijk, maar je moest zes berekeningen maken en als je een klein foutje maakt, heb je gelijk alles fout."

Balans opmaken

Ook bij de laatste vraag over het relatiebemiddelingsbureau Only1 liepen veel mensen vast. Zita: "Op het eind was er een opdracht met een balans en ik dacht echt 'wat moet ik hier nu mee!' Het antwoord van die vraag moest je ook gebruiken voor de volgende vraag, dat was wel vervelend." Iris: "Vraag 28, op het einde, had echt een vage vraagstelling en daardoor wist ik niet zo goed wat ik moest doen." Ricardo vertelt dat de laaste vragen vooral lastig waren omdat het de laaste vragen waren: "na twee en een half uur bezig zijn is je concentratie wel wat minder." 

Vraag 28 had echt een vage vraagstelling

Morgen verder

Dat het examen meeviel, geeft Ricardo wel goede moed voor de komende examens: "Ik zag op tegen alle examens, maar door dit examen heb ik er wel meer vertrouwen in."

Tot nu toe zijn er 372 klachten bij het LAKS binnen gekomen over dit examen. Morgen moeten de havisten knallen met geschiedenis en Engels.

Gepubliceerd op 17 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?