Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Worstelen met kaartenkatern en de stijging van Antarctica

Door Roos

Het vwo-examen aardrijkskunde staat garant voor flinke chaos op de examentafels. "Dat kaartenkatern is één grote grap" en "Wat is dat kaartenkatern verschrikkelijk", reageerden kandidaten op onze vraagsticker op Instagram.

Bij Bente Ottenschot (17) op school hadden ze wel geleerd van vorig jaar: "Wij hadden twee tafels tot onze beschikking, omdat je zoveel papieren hebt. Ik vind dat kaartenkatern sowieso lastig, want je hebt dus maar één kaart bij elke opgave en soms zie je het daarop gewoon niet." Ook Naut Folkerts (18) moest een beetje stoeien met al het papier: "Er was natuurlijk ook nog dat erratum en ik was weer zo handig dat ik toch aan de verkeerde opgave 2 begon."

Er werd een extra erratum uitgedeeld omdat de actualiteit een vraag had ingehaald. "Die vraag ging eigenlijk over Rusland, maar dat vonden de examenmakers niet meer passend", denkt docent Edger Maas. Daarnaast was er ook nog het incident op een school bij de havo-examens aardrijkskunde, waar ze per ongeluk het erratum voor vwo uitdeelden. Eindstand: een nieuwe vraag moest met spoed gemaakt worden.

Gelukkig vond Naut de uiteindelijke opgave 2 wel makkelijk. "Het ging over medische apparaten uit Azië. Het was een bron uit 2021, heel actueel dus." Ook Maas was wel te spreken over deze vraag: "Het begrip reshoring zat erin, dat is iets nieuws wat de leerlingen sinds kort moeten kennen." 

@sitavdmeij20 dr kwam geen einde aan joh #fyp #examen #vwo #eindexamen #aardrijkskunde ♬ Not me starting a TikTok trend purrrrr - Preston is over party💕

Antarctica

De vraag waar veel commentaar over komt, is de vraag over Antarctica, vraag 12. Voor Joshua Paans (16) één van de redenen om het een "vervelend examen" te noemen. "Je moest uitleggen waarom Antarctica zou stijgen, maar in mijn ogen gebeurt dat niet. Ik vond het heel erg tegen mijn intuïtie ingaan." 

Ook Emma Koning had moeite met deze vraag. "Ik dacht eerst dat ze vroegen: hoe zorgt klimaatverandering ervoor dat de berg hoger kwam te liggen? Dat leek me makkelijk, dan smelt gewoon het ijs en ligt de bodem lager en is de berg dus hoger. Maar dat vroegen ze niet haha, ze vroegen hoe klimaatverandering ervoor zorgde dat heel Antarctica hoger kwam te liggen en ik wist echt niet zo goed wat ze daar wilde horen."

Misschien was dit zo'n typische aardrijkskunde instinker?

Naut denkt dat men misschien te moeilijk dacht over deze vraag. "Je kreeg er maar 2 punten voor, dus het kan nooit een heel ingewikkeld antwoord zijn geweest. Misschien was dit zo'n typische aardrijkskunde-instinker?" vraagt hij zich af. Volgens Maas viel dat wel mee: "Ik snap dat het misschien een beetje tegen je intuïtie ingaat, maar het continent Antarctica komt inderdaad omhoog. Doordat veel ijs smelt wordt het continent, dat drijft op magma, lichter. Dat geeft minder druk en dus veert het iets op."

Sediment 

Een ander deel waar men tegenaan liep, waren de vragen over de amazone en sediment (opgave 4). "De vragen over zwart sediment waren voor mij echt een raadsel", zegt Emma. Naut: "Ik vond de bron hier heel onduidelijk. Je kon niet goed zien wat er met het sediment gebeurde in de rivierstroom." We hebben even navraag gedaan bij het LAKS en dit zegt Sarah van de Klachtenlijn erover: "Er komen inderdaad veel klachten binnen over opgave 6, dat niet duidelijk is waar het sediment naartoe vervoerd wordt." 

Toch denkt Maas dat de leerlingen de vraag wel moesten kunnen beantwoorden. "Als ze het antwoordblad bekijken, denk ik dat leerlingen het wel snappen. Er was namelijk een zeestroming die het sediment meenam, dit kon je zien op een van de kaarten uit het katern." 

Laatste vraag

De laatste vraag ging over maatschappelijke vraagstukken. Joshua raakte hier geïrriteerd omdat de vraag volgens hem onduidelijk was. "Het was vreemd geformuleerd en de opmaak van de vraag was onduidelijk. Er werd een vraag gesteld en daarna kwamen er ook nog twee streepjes, waarbij je antwoorden moest geven. Het was niet duidelijk waar je nou precies allemaal op moest antwoorden."

Maas geeft hem hierin gelijk: "Dit is een beetje warrig geformuleerd, dat hadden ze inderdaad beter kunnen doen. Ik begrijp dat de leerlingen niet goed weten wat ze precies moeten doen."  

Geen tijdnood

Het viel de kandidaten overigens wel op dat het examen dit jaar niet zo lang was. Veel mensen waren best snel klaar. Bente: "Normaal moet je veel lange uitleg geven, maar dat hoefde nu niet." 

"Er zat maar één echte leervraag in, voor de rest waren het veel juist/onjuist- of hoger/lager-vragen", vertelt Naut. Voor de rest moest je vooral uitgaan van je eigen inzicht. "Dat kan best lastig zijn als je dat niet gewend bent vanuit andere vakken", denkt hij. 

Gepubliceerd op 23 mei 2022


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?