Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

20 mei 2019

Weinig kennisvragen in 'saai' havo-examen Kunst Algemeen

Door David

Op muziek van Ronnie Flex gingen 7.076 havisten vanmorgen aan de slag met het examen kunst algemeen dat over het algemeen goed te doen was. "Ik vind het altijd een beetje vaag wat je voor kunst moet doen, maar volgens mij ging het wel oké", vertelt Tom Fleuren (18). 

Voor Femke buitenhuis (17) was dit examen niet wat ze ervan had verwacht. "Kunst is heel veel leerwerk, maar in dit examen werd juist heel veel naar inzicht gevraagd." Desalniettemin ging het de havist goed af. "Ik ben al goed in geschiedenis en kunst is daar een soort verlengde van. Dus over het algemeen vond ik het goed te doen."

Meer inzicht dan kennis

Ook Janneke van den Broek (18) vond het echt meevallen, ondanks dat ze niet hard had geleerd voor dit vak. "Ik had verwacht dat ik niks zou kunnen invullen, maar dat is wel gelukt. Ik was zelfs ruim op tijd klaar en volgens mij is ook niemand tot het laatst blijven zitten." Samen met klasgenoten komt ze tot dezelfde conclusie: "In dit examen werd gewoon heel weinig naar kennis gevraagd. Het ging heel veel over toepassen en interpreteren."

Marjon Velsink, docent op het Mondriaan College in Oss, sluit zich hierbij aan. Het examen was volgens haar vooral gefocust op kunstbeschouwing. "Leerlingen zeiden tegen mij dat ze helemaal niet hadden hoeven leren en daarin ben ik het wel met ze eens. Als je goed kan analyseren, kwam je het examen ook wel goed door, maar als je dit niet zo goed kan, is het extra vervelend."

De docent vindt dit eigenlijk heel jammer. "Het is een prachtig vak en leerlingen werken er heel hard voor. Nu vragen ze zich af 'Ben ik hier nou voor bezig geweest?'. Het is voor hen nu ook een soort desillusie." In het vervolg ziet Velsink liever een examen dat evenwichtiger verdeeld is. "Natuurlijk zijn inzichtvragen goed, maar nu slaat het wel erg door naar de andere kant."

De autotune van Ronnie Flex

Een onderwerp waar de scholieren rustig de tijd voor hebben genomen, ging over moderne muziek en hoe autotune daar invloed op heeft. "Ik denk dat iedereen het nummer van Ronnie wel zestig keer heeft afgespeeld", noemt Tom. In het examen werd de havisten gevraagd om aan de hand van het nummer Energie van Ronnie Flex en Frenna aan te geven waarom mensen voor en tegen de gebruikte autotune in het nummer kunnen zijn.

Janneke vond deze vraag echter een beetje suf. "Het liedje was echt een mislukte poging om het examen leuk te maken." En ook Velsink spreekt van een saai examen. "De vraag over Ronnie Flex was dan nog de enige die een beetje leuk was, maar de rest van de onderwerpen waren vrij oubollig." Andere jaren werden meer actuele zaken in het examen verwerkt, terwijl het nu veelal over onderwerpen ging van voor 1970.

Romantiek

Hoewel er niet veel werd gevraagd naar kunstsstromingen, zat de Romantiek wel weer in het examen. Deze keer in een iets andere vorm. "Ik had verwacht dat het examen weer zou beginnen met ballet uit de Romantiek maar dat was nu niet het geval. Nu moesten we het Centraal Station van Amsterdam koppelen aan deze kunststroming." Femke vond dit een aangename verrassing. "Het ballet wordt in lessen en oefenexamens altijd al gekoppeld aan de Romantiek. Ik vond het juist een leuke afwisseling dat we nu meer over bouwkunst kregen in het begin en dat het ballet terugkwam bij het modernisme."

Bij het LAKS is het rustig. Een kleine 150 klachten hebben de klachtenlijn bereikt. 

Gepubliceerd op 20 mei 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?