Wat te doen als je niet geslaagd bent

Door Renske

Vandaag was D-day voor bijna elke examenkandidaat: een hoop scholieren kregen het verlossende telefoontje, maar niet iedereen kreeg goed nieuws. Moet jij een herkansing maken of ben je gezakt? Don’t worry, de wereld vergaat niet. Hier een paar dingen die je nog kunt doen. Wie weten maken ze voor jou wel het verschil.

1. Herkansing

Maar dat spreekt verder voor zich.

2. Inzage van examens

Je wilt natuurlijk liever zuipen en feesten in plaats van toetsen checken, maar er zit een kans in dat je juist tijdens het inzagemoment nog wel het verschil kunt maken. Correctoren zijn ook maar gewoon mensen, dus misschien zijn ze wel een puntje vergeten op te tellen bij het totaalaantal. Of ze hebben een antwoord over het hoofd gezien, terwijl jouw uitwerking gewoon goed was.

Wil je een examen inzien? Dan kun je terecht bij de examensecretaris of examencoördinator van je school, of de docent van het desbetreffende vak. Je school is helaas niet wettelijk verplicht om correctiefouten achteraf te laten herstellen, ook is je docent niet verplicht om door jou aangewezen fouten opnieuw te bekijken. Maar het is natuurlijk wel zo netjes en vragen kan altijd. Je docent wil natuurlijk ook dat jij slaagt!

3. Punten voor je profielwerkstuk

Je zult er misschien niet direct aan denken, maar je kunt misschien ook nog slagen door een hoger punt voor je profielwerkstuk te behalen. Onze oud-blogger Oscar bewandelde deze iet wat vreemde route en kon uiteindelijk gewoon z’n diploma ophalen.

Hoe dat zat? Oscar moest 0,05 punt hoger voor zijn profielwerkstuk halen om de vlag alsnog te kunnen hijsen. Hij zat op het Vavo en die kennen het zogenaamde ‘septembertraject’. Dat traject kent twee opties: 1. Je doet in een korte tijd twee schoolexamens maatschappijleer opnieuw, 2. Je past je profielwerkstuk aan. Hiermee zou je een kleine compensatie kunnen behalen, waardoor je zomaar zou kunnen slagen. Check deze blog voor meer info!

4. Volwassenonderwijs

Misschien ken je deze optie al, maar hij is zeker ook even het benoemen waard: als je vmbo t-, havo- of vwo-examen hebt gedaan kun je op het volwassenonderwijs vakken waarvoor je gezakt bent in het komende schooljaar ophalen. Je hoeft dan niet alles opnieuw te doen (zoals wel het geval is als je nóg een jaar moet op de middelbare), maar kunt helaas wel pas een jaar later aan je vervolgopleiding beginnen.

5. Staatsexamens

Een optie die hierop lijkt: je kunt je ook inschrijven voor een of meerdere staatsexamens. Deze verschillen van een ‘gewoon examen’, omdat je zelf verantwoordelijk bent voor de voorbereiding en je geen schoolexamens meer hebt. In plaats van de schoolexamens moet je dat vak dan behalen met een 'college-examen', dat meestal bestaat uit een mondeling examen. Verder moet je ook een centraal examen maken in mei of juni. Lees hier meer over staatsexamens.

6. Derde tijdvak

Voor heel uitzonderlijke gevallen is er nog een derde tijdvak. Alleen leerlingen die plotseling ziek zijn geworden, hun examens gespreid maken vanwege een chronische ziekte, of waarbij er in de organisatie of het nakijken iets helemaal mis is gegaan, kunnen in dit tijdvak nog een examen of herkansing maken. Maar dit komt dus niet heel vaak voor.

Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst op 15 juni 2016. 

Gepubliceerd op 12 juni 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Is jouw geschiedenisleraar de allerbeste?

Geef hem of haar dan op voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar van het Rijksmuseum. De deadline voor aanmeldingen is 31 maart 2020.

Geef je leraar op!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Vanessa

Vanessa

Bij 3. Punten voor je profielwerkstuk staat er in de laatste zin: ''Hiermee zou je een kleine compensatie kunnen behalen, waardoor je zomaar zou kunnen behalen.'' Ik denk dat je hiermee ''waardoor je zomaar zou kunnen [slagen]'' bedoeld. Dacht ik zeg het maar. :-)

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast