Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

30 mei 2022

'Wát een saaie onderwerpen, kon het nog saaier?'

Voor de meeste eindexamenkandidaten is de vacaciones al begonnen, behalve voor de 2.509 vwo'ers die vanmiddag het eindexamen Spaans moesten maken. Wel handig als je naar Lloret de Mar of Blanes of eindexamenreis gaat. Of naar Valencia, zoals Lili de Lange (18).

"Ik ga morgen gelijk op vakantie met twee vriendinnen, maar ik denk niet dat ik dan met plezier Spaans ga praten", lacht zij. "Ze zullen er hopelijk ook Engels praten."

Lili heeft "echt geen idee" hoe haar examen is gegaan. "De eerste twintig à vijfentwintig vragen gingen wel goed, maar de laatste tien moest ik wat sneller maken omdat ik in tijdnood kwam. Ik ben gewoon sloom, ik heb altijd meer tijd nodig. Maar uiteindelijk ging het iets beter dan normaal. Maar wát een saaie onderwerpen. Echt, kon het nog saaier?"

Saaie onderwerpen

Daar is docent Karien van Hinsbergen het mee eens. "De teksten pasten niet in de leefwereld van de leerlingen. Het ging over taxi's, boeken, geluidsoverlast... Ja, daar hebben kinderen niets mee."

"De bijbehorende vragen vond ik wel redelijk, maar bij sommige dacht ik zelfs: wat willen ze hier nu? Dan moest ik meerdere keren de vragen lezen om dat te begrijpen. Qua taalgebruik vond ik het examen goed te doen en de lengte was ook prima. Het merendeel van mijn leerlingen had het examen binnen de tijd af."

Hit or miss

Anmol Warya (19) had zelfs nog tien minuten over. "Daardoor kon in mijn antwoorden nogmaals controleren, dat was echt chill. Dat heb ik normaal nooit, dus helemaal top. Spaanse leestoetsen zijn bij mij altijd een hit or miss, dus ik vind het wel lastig te zeggen hoe het is gegaan."

"Er waren best ingewikkelde teksten met overkoepelende onderwerpen, waardoor het een beetje onoverzichtelijk werd", vindt Sam Grefen (18). "De vragen die werden gesteld voldeden wel beetje aan de standaardvragen, waardoor je wel wist wat ze van je verwachten. Ik merkte wel echt dat dit m’n laatste examen was en ik niet helemaal meer in m’n focus zat, maar uiteindelijk heb ik wel een best goed gevoel." En nu: vacaciones.

Gepubliceerd op 30 mei 2022


Alles over de examens in je timeline?