Eindexamens

Wat vind jij van onze examenberichtgeving? Geef je mening

Wat vind jij van onze examenberichtgeving? Geef je mening

Waar kan ik klagen over de examens?

Wat als er straks van alles fout gaat tijdens de eindexamens? Als de gemeente besluit om net tijdens Frans het grasveldje tegenover de school te maaien? Of als vraag 12 van geschiedenis gewoon écht niet te doen was en iedereen bij economie in tijdnood kwam?

Zie daar jouw redder in nood: het LAKS, de baas van de Examenklachtenlijn.

Het LAKS is onmisbaar tijdens de examenperiode. Op diens website Examenklacht.nl kun je een klacht indienen. Bellen kan op examendagen tot 19 uur 's avonds: 020-5244066. Het aantal klachten wordt bijgehouden op de website.

Schreeuwende koters

Het LAKS weet precies wat jouw rechten zijn als eindexamenkandidaat en zo kunnen ze je bij een klacht helpen en advies geven. Als je een klacht hebt over bijvoorbeeld luidruchtige bruggers die dagelijks bij de deuren van de examenzaal staan te schreeuwen, dan belt deze scholierenvakbond jouw schooldirecteur om te vragen of die koters niet weg kunnen.

De normeringen (aan de hand waarvan je cijfers worden berekend) worden bepaald door het College voor Examens, de instantie die verantwoordelijk is voor alle centrale eindexamens. Als het LAKS veel klachten over dezelfde vraag binnenkrijgt, wordt dat gemeld bij het de examenbazen, het College voor Examens. Dat houden de examenmakers vervolgens in hun achterhoofd tijdens het bepalen van de normering. Elk jaar wordt het LAKS jaarlijks door de examenbazen (het College voor Examens, CvE) wordt uitgenodigd om de door hun verzamelde ervaringen met het CvE te delen.

Een woordvoerder van het College vertelt Scholieren.com: ,,Het LAKS wordt ieder jaar na de examenweken uitgenodigd om  zijn bevindingen met het CvE te delen voordat de normering van de centraal examenvakken plaatsvindt. Daarbij worden ook meer algemene zaken besproken, zoals de door leerlingen ervaren moeilijkheidsgraad van sommige examens en het verloop van de afname."

Maar maakt klagen dan verschil?

Naar elke klacht wordt serieus gekeken, of het nou over een toetsvraag gaat of een voortdurend hoestende surveillant. Sadjia Safdari van het LAKS: "Het LAKS wil dat voor iedereen de examens goed geregeld zijn. Door te klagen hebben eindexamenleerlingen inspraak en zo kan er gegarandeerd worden dat de examens transparant en kwalitatief waardevol zijn."  Zo beslis jij dus indirect mee over je schooldiploma.

Ook kun je door te klagen voorkomen dat jij wordt afgerekend op een fout van de examenmakers. "Elk jaar blijken er wel een of meerdere fouten in het examen te zijn geslopen," zegt Sadjia. "Dankzij de klagers ontdekten we er vorig jaar wel zeven!"

Vaak wordt er ongelooflijk veel geklaagd over de moeilijkheidsgraad van een examen: "Scholieren redeneren dan dat als je maar met genoeg mensen klaagt, de normering wel omlaag gaat. Maar dat is echt niet zo: klachten moeten wel gegrond zijn, je kunt niet zomaar wat roepen."

Gepubliceerd op 2 mei 2013


Alles over de examens in je timeline?