Eindexamens

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Vwo'ers onnodig bang gemaakt voor examen Duits

Door Roos

Veel vwo'ers waren door hun docenten een beetje bang gemaakt voor het examen Duits, dat donderdagochtend gepland stond. Misschien hadden hun docenten iets te vaak naar het Rundfunk-filmpje van de Duits leraar gekeken? Gelukkig lijkt het voor de kandidaten allemaal reuze mee te vallen. "Verdacht makkelijk", dm't Isabel ons via Instagram.

"Dit was totaal niet waar ik voor gewaarschuwd was", vertelt Sterre Heyliger (17) enigszins opgelucht. "Iedereen was bang voor tijdnood, dat je het niet af zou krijgen. Maar ik was na een uurtje al over de helft en kon rustig aan doen." Ook de docent van Lars Derksen had hem vooraf angst ingeboezemd: "Onze docent was heel streng, we hebben veel geoefend met teksten waarvan ik totaal de grote lijnen niet zag. Maar op dit examen kon ik de teksten prima volgen."

Dit was totaal niet waar ik voor gewaarschuwd was.

Lars Derksen (17) acht het zelfs mogelijk dat hij geen of maar een enkele fout heeft gemaakt. "Er is maar één ding waar ik over twijfelde, ik ga het straks nakijken. Hoop natuurlijk dat het dan niet tegenvalt nu ik dit heb gezegd", lacht Lars. Hij woonde tien jaar in Duitsland, vandaar dat de taal hem wel ligt. Al is hij niet tweetalig opgevoed.

Twijfelen

Bo Schreff (19) was na afloop niet zo positief als Lars en Sterre. "Het was op zich wel prima, maar ik vond het wel lang. Ik was tot de laatste seconde bezig omdat ik steeds heel erg twijfelde tussen twee antwoorden." Het woordenboek was geen overbodige luxe. "Ik moest vooral veel woorden opzoeken uit de antwoordopties, om die goed te begrijpen", zegt Bo. 

Noa Valen (17) was ook wel te spreken over de opbouw van het examen. "Het begon met een paar korte teksten, dan 3 lange teksten en vervolgens weer korte teksten. Het was een redelijk basic examen, wel veel 'gatenvragen'", aldus Noa. Docent Tiffany Roggenthien: "Ik vond het examen leuk. Goede indeling van de teksten, leuke onderwerpen, niet te lang, niet te lastig." 

Tekst 5

De tekst die de kandidaten noemen als de meest ingewikkelde, is tekst 5. Deze ging over de verdeling van inkomens. "Ik had een beetje voorkennis bij die tekst, omdat ik economie heb", vertelt Noa. Bo vond 'm moeilijk: "Deze vond ik het lastigste van allemaal. Tekst 9 over telefoons was trouwens ook niet makkelijk."

Roggenthien snapt de scholieren. "Bij die economische tekst zaten inderdaad best lastige vragen. Bij die eerste vraag moet je gelijk echt de inhoud in, want er zijn twee antwoorden die wel goed zouden kunnen zijn." Ze erkent dat je bij leesexamens vaak op het verkeerde been gezet wordt. "Dat is bij vwo wel het ergst. Ze proberen ja, ik zeg het maar gewoon, je te naaien met die vragen. De beste tip is dan ook om eerste je eigen antwoord te bedenken, voordat je naar de antwoordopties gaat kijken", vertelt Roggenthien.

Leuke onderwerpen

Gelukkig hadden de examenmakers dit jaar wel hun best gedaan om de kandidaten een beetje te pleasen met de onderwerpen. "Die waren dit keer niet heel saai. Er waren teksten over het manipuleren van herinneringen en over samengevoegde woorden uit verschillende talen", vertelt Bo. "Zowel de alfa als de beta-leerlingen kwamen wel aan hun trekken met de onderwerpen", vindt Lars. 

Voor Sterre kon dit alsnog niet voorkomen dat ze bijna in slaap viel. "Ik moest wel twintig keer gapen, ben echt gesloopt", zucht Sterre. Gelukkig zitten voor haar de examens er al op, zij heeft vakantie nu. 

De beste start van je studententijd

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke twee weken tips

Over de intro, hospiteren, verenigingen & meer

Leuke acties & kortingen

Van de makers van Studenten.com & Studententijd de Podcast

Gepubliceerd op 27 mei 2021


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!