Vier examenuitspraken waar je docent verzot op is

Door Danny

Het aantal weken tot aan de examens is inmiddels op één hand te tellen. Maar goed, als je net als ik een examenleerling bent, zal ik jou dat niet hoeven te vertellen. Daarvoor hebben we lieftallige docenten die ons maar wat graag wijzen op die onvermijdelijke examens die vanuit de verte opdoemen.

De aanloop naar de examens is een enorm stressvolle periode. Het laatste wat je dan als examenleerling wilt is een docent die om de drie zinnen een examen-gerelateerde opmerking maakt. Helaas voor ons, is het unaniem afgesproken onder docenten ons het graf in te jagen met vreselijke, tenenkrommende, algemeen bekende en bovenal cliché opmerkingen over het CE. Hier een verzameling van mijn favorieten

1. "Dit is héél belangrijk voor je examen!"

Deze opmerking was leuk en misschien nog wel nuttig geweest als hij wat minder vaak en iets specifieker gebruikt werd, maar helaas. Na elke godvergeten opgave of uitleg volgt deze tenenkrommende en veel te algemene uitspraak. "Vergeet vooral niet adem te halen op je examen, dat is héél belangrijk voor het examen!". Nee joh, zou het?

2. "Jullie hebben het misschien niet door, maar het examen is al heel dichtbij"

Een prima waarschuwing om de leerlingen bewust te maken van het naderende examen, ware het niet dat we deze ‘waarschuwing’ al sinds week één van klas vier te horen krijgen. Als je twee jaar voor het examen dit minstens één keer per maand laat vallen, verliest het na de derde keer al zijn waarde. Niet dat het je docent een hol kan schelen. 

3. Alles gerelateerd aan een tweede corrector

Als je je docent mag geloven is de tweede corrector van jouw examen de duivel zelf. Iemand die er alles aan doet om je grandioos te naaien. Schrijf je te groot? Opgave fout. Vergeet je een woord? Opgave fout. Eindigt je naam op een medeklinker? Opdracht fout. Alsof je al niet genoeg slaap te kort komt, herinnert je docent je er met liefde aan wat voor een klootzak je examen nog eens mag bekijken. Een leuk vooruitzicht om naar uit te kijken, toch?

4. "Dan zit je straks op je examen en denk je, had ik nou maar opgelet"

Ja, volgens je docent heb je een ge-wel-dig geheugen. Zo goed dat je op je examen in mei nog weet wat je docent op 14 november om tien voor twee tijdens het vierde uur heeft gezegd. Dat weet je natuurlijk alleen maar als je nu heel goed oplet, anders ben je gewoon de lul. Want wie doet er nog aan zelfstudie? 

Het beste wat wij scholieren kunnen doen is deze opmerkingen voor lief nemen en ons  focussen op die paar helse dagen in mei. Af en toe onverstaanbaar mompelen dat de docent z'n muil moet houden, kun je natuurlijk in de tussentijd proberen. 

Dit artikel is origineel verschenen op 3 april 2018.

Gepubliceerd op 4 april 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Hoe kies je een studie die past bij wat je later wil gaan doen?

Je bent bijna klaar met je middelbare school en weet al wat voor werk je later wilt gaan doen. Maar hoe vind je de studie die past bij jou plannen voor later? Lees alle tips over het vinden van de studie die past bij wat je later wilt gaan doen op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.