Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

9 mei 2019

Veel rekenwerk tijdens vwo-examen scheikunde

Door David

Ook voor de vwo'ers zit de eerste examendag erop. Waar de ochtenddienst in het teken stond van Grieks, stond vanmiddag scheikunde op het programma. Ruim 26.000 kandidaten maakten het examen, afgaande op de reacties op onze poll vonden scholieren het lastig. Meer dan 50 procent vond het 'echt moeilijk'.

Bij Niels Vreeswijk (17) ging het examen wel goed. Dit ondanks de nodige zenuwen. "Voor de schoolexamens sta ik voor dit vak een 9,9 gemiddeld, maar de spanning was alsnog voelbaar. Maar dat is normaal voor een eerste examen. Toen ik eenmaal bezig was en om mij heen keek, ging het er hartstikke gemoedelijk aan toe." Wel spreekt Niels van een lang examen, iets waar een aantal van zijn klasgenoten het mee eens zijn. "Iemand vertelde dat ze zes vragen niet had ingevuld."

"Een paar vragen waren makkelijk", gaat Niels verder. "Een vraag over bio-macro moleculen en de stikstofverbinding kon je gewoon in de binas opzoeken." Maar deze 'simpelere' opgaven werden afgewisseld met pittigere opgaven. "De figuur met de batterij was echt pittig, daar moest ik even over nadenken", licht Niels toe.

Rekenwerk

Ook docent Onno de Gans van het Openbaar Lyceum Zeist vond het geen erg moeilijk examen. Wat hem wel opviel, was de hoeveelheid rekenwerk. "Afgelopen jaren was ongeveer 22 procent van de punten op het examen scheikunde te behalen met rekenopgaven, nu moest er fors meer gerekend worden. Scholieren die daar niet goed in zijn, hebben dan wel een nadeel."

Verder vond De Gans dat er een aardige verdeling was van de verschillende onderwerpen. "Polymeren zat er helemaal niet in en ook kunststofchemie kwam niet bod. Er mist altijd wel iets, maar dit viel mij op. De theorievragen waren verder redelijk te doen."

Tijd

Ceres Verkaik (17) was als één van de weinigen op tijd klaar. "Om half vijf zat bijna de hele zaal nog vol. Veel klasgenoten vonden het examen dan ook te lang en te lastig." Ceres is echter wel te spreken over het examen. "Als je de kennis had, was het niet ongelofelijk moeilijk. Ook de vraagstelling vond ik, in tegenstelling tot examens van eerdere jaren, erg duidelijk." 

Ook bij De Gans in de klas zaten de meeste leerlingen tot het einde in de zaal. "Veel leerlingen knikten dat het wel was gelukt. Ik heb niet gehoord dat het vreselijk moeilijk was."

Vraag 11 over de structuurformule was wel wat pittiger, vond Ceres: "Je moest een bepaalde stof benoemen, maar de stof was redelijk groot waardoor ik niet goed kon zien waar de molecuul begon. Op het laatst het ik maar wat ingevuld." De reactievergelijkingen en de coëfficiënten waren wel te doen.

Vraag 28

Bij het LAKS zijn veel klachten binnengekomen over vraag 28. "We weten nog niet of het om een fout gaat, dat zijn we nu aan het bekijken", aldus klachtencoördinator Bibi Reiniers. De rest van de klachten gaat vooral over de lengte van het examen. 

 

Gepubliceerd op 9 mei 2019


Alles over de examens in je timeline?