Veel rekenvragen, maar ook fouten in vwo-examen m&o

Terwijl een groot deel van de examenkandidaten al aan het genieten is van een welverdiende vakantie, moesten 11.172 vwo'ers vanmiddag nog in het gareel voor het examen m&o. Het was een pittig examen, is het algemene oordeel van scholieren. "Over sommige vragen heb ik wel een half uur nagedacht", verzucht Suzanne Verhoef (18). 

Ook Anne Kock (17) vond het een lastig examen. "Het ging oké, maar het was wel een stuk moeilijker dan ik had verwacht." Ze vond dat er in verhouding veel rekenvragen in zaten. "Theorie ligt mij wat beter, dus dat was wel jammer." Thomas  van der Knaap (19) viel dit ook op. "Het was veel rekenen, maar over het algemeen vond ik het goed te doen."

Foutjes

Docent Frank Hordijk vond de verhouding tussen rekenen en theorie op dit examen wel prima. Sowieso was hij blij met het examen. "Het was een mooi, evenwichtig examen met een goede spreiding van de onderwerpen." Wel heeft hij een paar foutjes gespot in het examen. "Dat vind ik storend. In één vraag stond een verkeerd bedrag. Dat had er in miljoenen euro's moeten staan. En als je bij informatiebron 5 een controleberekening wilde doen op de judomatten, kwam er een verschil uit van 1000 euro."

De docent zegt dat hij geen klacht gaat indienen hierover, maar dat hij het wel gaat bespreken met zijn m&o-collega's. "Dan komt er ofwel een aanvulling op het correctievoorschrift, of we houden er zelf rekening mee in onze beoordeling." Een aantal kandidaten is die foutjes ook niet ontgaan:

 

 

In onderstaande meme is inderdaad te zien dat er twee verschillende getallen worden genoemd: eerst 7.823.000 en daarna 7.823.000.000

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#teamgeslaagd #teameindexamen VWO M&O

Een bericht gedeeld door EINDEXAMEN MEMES 2019 (@eindexamenmemes2019.nl) op

 

Lijn tekenen

Suzanne had vooral moeite met een vraag over het verwachte bezettingsresultaat. "Bij die vraag moest je een lijn tekenen op de uitwerkbijlage, maar die vond ik onduidelijk. Er stonden al twee lijnen en ik snapte niet zo goed wat er nou van me verwacht werd." Toch gaat ze geen klacht indienen over die vraag. "Ik denk eigenlijk dat het meer aan mijn eigen kennis lag dan aan de vraag."

De theoretische vragen vond ze wel goed te doen. "Die waren wel prima en algemeen. Vanwege tijdsdruk heb ik die wel een beetje af moeten raffelen, dus dat is jammer." Thomas en Anne vonden de theorievragen ook goed te doen.

Dividend

Zoals onze helderziende Chinchilla Marty al voorspeld had, zat er inderdaad een vraag over dividend in het examen. Wel was het een vraag met een andere context dan Anne had verwacht. "In oefenexamens ging het vaak over stockdividend, cashdividend of dividendbelasting. Nu ging het over rentabiliteit en de vraagstelling was ook anders."

Over het algemeen vond Anne dit examen moeilijker dan examens van voorgaande jaren. "Ik had vanochtend nog het examen van het eerste tijdvak van 2018 gemaakt en die vond ik makkelijker dan dit examen." Hordijk kwam juist tot een tegenovergestelde conclusie. "Ik vond het iets makkelijker dan vorig jaar. Leerlingen die ik heb gesproken waren het hier niet allemaal mee eens, maar mijn indruk is dat het goed te doen was. Ik geef het examen, los van die kleine foutjes, een acht."

Dat veel leerlingen het examen een minder hoog cijfer zouden geven, blijkt ook uit onze poll. Bijna 80 procent geeft aan dat ze het examen 'echt moeilijk' vonden. Bij het LAKS staat de telefoon ook roodgloeiend, In anderhalf uur na afloop van het examen is er al meer dan 1.100 keer geklaagd.

Geen verrassingen

Toch vonden de scholieren niet dat er onverwachte of verrassende dingen in zaten. "Er zaten balansen in, een vraag over baten en lasten en over ontvangsten en uitgaven", vertelt Thomas. "Allemaal dingen die je kunt verwachten." Anne is het hiermee eens, maar vindt wel dat de opgaven net iets moeilijker waren dan normaal.

De laatste vraag was een fijne afsluiter voor Anne. "Die ging over een bedrijf dat failliet ging. De bezittingen van het bedrijf werden verdeeld en dan krijgen verschillende schuldeisers hun aandeel in een bepaalde volgorde. Eerst kwam de hypotheek, daarna de belastingdienst en sociale premies. We moesten uiteindelijk berekenen hoeveel geld overbleef voor de overige partijen. Dit was een duidelijke opgave die je goed stap voor stap kon uitrekenen." 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

M&o VWO #teamgeslaagd #teameindexamen

Een bericht gedeeld door EINDEXAMEN MEMES 2019 (@eindexamenmemes2019.nl) op

 

 

  • {{ option.percentage }}%
    {{ option.option }}

{{ survey.votes }} stemmen

Gepubliceerd op 21 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.