Vanaf morgen: elke dag Q&A's met studenten van verschillende studies. Stel je studiekeuzevragen live, of kijk Q&A's terug.

 


Naar de Q&A's Alles over studiekeuze

Veel moeilijke woorden in vmbo-examen Engels

Vanmiddag gingen 63.309 vmbo'ers aan de slag met het examen Engels. De reacties op de relatief lange teksten zijn overwegend negatief. "Normaal haal ik achten en negens maar nu twijfel ik echt of ik een voldoende ga halen", vertelt Zola Beumer (15). 

Natasja Kruithof (15) had ook verwacht soepeler door het examen heen te komen. "Bij oefenexamens maak ik vaak maar een paar foutjes, maar ik heb het gevoel dat het er nu meer zijn geworden. De teksten waren niet per se lang, maar ik moest echt vijf keer lezen voor ik het antwoord kon vinden." Zola sluit zich hier bij aan. "De eerste teksten had ik binnen vijf minuten af dus ik dacht dat het wel goed zou komen, maar vanaf de eerste lange tekst wilde ik echt janken."

Bart Ongering, docent Engels bij Open Scholengemeenschap Bijlmer in Amsterdam, heeft de eerste vijf teksten van het examen bekeken. "Ik vond deze teksten eigenlijk wel te doen. Mijn leerlingen verlieten de zaal dan ook met een opgeheven hoofd. Het had moeilijker gekund."

Krokodilleneieren

Toch vonden de kandidaten tekst 5 over de toenemende krokodillenindustrie in Australië moeilijk. "Nu ik zo die tekst weer zie, denk ik echt 'ik heb het gewoon verknald'", vertelt Shakyra Vintcent (16) na afloop van het examen. Hoewel deze scholier al na een uur weer buiten stond, is ze twijfelachtig over het resultaat. "Het is fijn als je genoeg tijd hebt, maar het is ook een beetje eng. 'Heb ik het dan wel goed gedaan?' Het zijn toch twaalf teksten die we moeten maken." Van twijfel hoef je bij Zola niet te spreken. "Ik begreep niks van tekst 5 omdat er gewoon veel moeilijke woorden werden gebruikt." Woorden als 'indigenous',  'derring-do' en 'conservationists' vond de vmbo'er erg lastig. Het woordenboek is door de scholieren dan ook vaak gebruikt. 

 

Toch durfde Shakyra haar woordenboek geen tweede keer te gebruiken. "Toen ik mijn woordenboek pakte om een lastig woord op te zoeken, werd ik gelijk kwaad aangekeken omdat ik 'te veel' geluid maakte." Ongering onderstreept dat tekst 5 pittig was. "Er werden een paar vragen gesteld waarbij meerdere antwoorden als het goede antwoord gezien konden worden. Ook het onderwerp is natuurlijk vrij specifiek."

Bekende onderwerpen

De thema's van de andere teksten kwamen Zola bekend voor. "Het ging weer over het opvoeden van kinderen, over robots en over mobiele telefoons. Het lijkt net of het Cito ons iets wil bijbrengen over telefoongebruik." De onderwerpen kwamen eerder voor in de examens Nederlands en Duits op vmbo-niveau. 

Of Zola een voldoende gaat halen voor dit examen, durft ze niet te zeggen. "Engels was het vak dat er voor moest zorgen dat ik die 5,5 gemiddeld ga halen, maar na vandaag vind ik het nog best spannend worden." Ook Shakyra voelt de zenuwen. "Ik denk dat het nooit went om een examen te maken. Ik ben elke keer weer zenuwachtig." Al met al gaat ze met een gemengd gevoel het weekend in, al lijkt ze ook thuis door het examen achtervolgd te worden. "Tekst 4 ging over 'tiny houses' en dan open ik Netflix, staat er dit: "Heb je 'Tiny House Nation' al gezien op Netflix?"

 

  • {{ option.percentage }}%
    {{ option.option }}

{{ survey.votes }} stemmen

Gepubliceerd op 17 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Sana

Sana

Het Engels examen 2019 was echt heel erg moeilijk dit jaar. De vraagstellingen van de opdrachten waren echt heel onduidelijk en ingewikkeld. Ook de teksten die bij de opdrachten horen waren heel moeilijk en lang! Vooral vergeleken met voorgaande jaren was dit oprecht een super moeilijk examen! Hoop echt dat de normering 1,7/1,8 word, want in 2017 was de N-term 1,4 en dat examen was echt veel makkelijker dan het examen van dit jaar!

10 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

Sana

Sana

Het VMBO GL/TL examen Economie was ook echt niet te doen. Zoveel moeilijke opdrachten. De bronnen bij de vragen waren heel onduidelijk en de vraagstellingen + rekensommen waren heel moeilijk. Ten opzichte van voorgaande jaren was dit echt een heel moeilijk examen!!

10 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

dick

dick

VMBO GL/TL Engels examen 2019 was niet te doen, veel moeilijke woorden. Ten opzichte van andere jaren was dit een heel moeilijk examen.

10 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast