Veel lezen tijdens makkelijk tot gemiddeld Nask2-examen vmbo

12.784 vmbo’ers sloten de laatste maandag van de examenperiode af met een examen NaSk 2. Uit de eerste reacties blijkt dat het geen bijster moeilijk examen was. En voor Kayleigh van der Heiden (15) is dat een fiks understatement. "Voor mij was opdracht 20 de enige vraag die ik écht moeilijk vond. Dat ging over de zuurheid van tafelazijn."

Kevin Rademaker (16) sluit zich aan bij Kayleigh. "De toets was wat makkelijk. Ik denk dat mijn lessen een goede voorbereiding waren voor dit examen. Ik heb helemaal niet geleerd namelijk", lacht hij. Desgevraagd legt hij uit wat er dan zo makkelijk was. "Ik vond sommige vragen gewoon een kwestie van logisch nadenken. Wanneer gevraagd wordt of keukenazijn of tafelazijn zuurder is, dan lijkt het mij logisch om voor die eerste te gaan."

Nuancering: niet makkelijk, ook niet moeilijk

De ervaring van de 16-jarige Jorni Lemeer dient als nuancering voor het verhaal van Kayleigh en Kevin. "Het ging wel. Het ging over het algemeen wel goed, maar ik struikelde over een paar rekenvragen. Maar over het algemeen ben ik blij hoor."

Ook Miray Serrt (17) durft niet te spreken van een makkelijk examen. "Het ging niet goed, het ging niet slecht." Dit ondanks haar goede voorbereiding. "Dit weekend heb ik een aantal oefenexamens gemaakt. Ook heb ik een boek met oefenopdrachten van mijn vriendin geleend en heb ik de afgelopen tijd bijles gehad. Vanmorgen ben ik trouwens nog extra vroeg opgestaan om alles nog eens door te nemen."

Killing voor dyslecten

Docent Glenn Hille van het Nuenenscollege in Nuenen spreekt van een 'maakbaar examen'. "Wat er gevraagd wordt is misschien niet zo moeilijk, maar het vinden van het antwoord maakt de vraag moeilijker. Gelukkig heb ik niks gezien wat de leerlingen niet kunnen weten."

Volgens Hille werd op gebied van begrijpend lezen wel het nodige van zijn leerlingen gevraagd. "Bijvoorbeeld bij vraag 21. Daar staan acht stappen van een stappenplan. Om de vraag goed te begrijpen moest je acht regels lezen en begrijpen." Het zou kunnen dat de leerlingen van Hille extra veel moeite hebben het examen, want meer dan een derde recht heeft op extra tijd. "Sommige vragen waren killing voor dyslecten, vraag 30 bijvoorbeeld. Dat zit 'm in het terugkijken in de tekst. En dat was misschien een grote opgave. Er waren maar liefst 13 pagina’s vol met tekst."

Binas

Geen van de examencorrespondenten noemt de gevraagde leesvaardigheid als een struikelblok. Hille ligt echter wel op één lijn met sommige leerlingen aangaande de Binas. "Die was broodnodig ja. Bij de tweede vraag al, bij vraag 4 ook. Bij 13 weer. Bij een aantal andere vragen was het makkelijk om hem erbij te hebben. Gelukkig is hij verplicht", aldus Hille.

Jorni stemt in, volgens hem was de Binas 'heel belangrijk' om dit examen door te komen. "Soms had je bijvoorbeeld de triviale of rationele naam van een stof nodig." Ook Kevin onderstreept de waarde van het boekje. "Veel nodig gehad ja. Zo moest je een aantal keer massagetallen opzoeken, om te kijken hoe zwaar een atoom is." Kevin gaat van de Binas direct naar een toverlamp, onderwerp van een van de vragen die hem is bijgebleven. "Er werd een stof in een lamp gestopt, waar die stof reageerde op een andere stof. Hier moest je dan de reactieformule voor opstellen. Dat kwam een aantal keer voor."

Kayleigh stond, zoals gezegd, alleen bij vraag 20 wat langer stil. "Ik was na drie kwartier al klaar, dus heb ik daarna nog drie kwartier geprobeerd om die vraag te maken. Of het gelukt is? Ik durf het niet te zeggen."

3 maanden en 13 dagen

Jorni beleefde met NaSk 2 zijn laatste examen en hield er dus een goed gevoel over. "Dan ga je lekker de vakantie in hoor. Ik heb uitgerekend dat ik maar liefst 3 maanden en 13 dagen vrij heb. Daar ga ik optimaal van genieten!" Op het moment van schrijven zijn er bij het LAKS een kleine 200 klachten gemeld over dit examen.

  • {{ option.percentage }}%
    {{ option.option }}

{{ survey.votes }} stemmen

Gepubliceerd op 20 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

Vacatures

Maak jij volgend schooljaar (betaald) verhalen voor Scholieren.com?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.