Veel aflezen en weinig algebra in vwo-examen wiskunde A

De 20.787 vwo'ers die zich deze middag met de rekenmachines paraat op het examen wiskunde A stortten, hadden misschien meer gehad aan een leesbril. Het examen bevatte veel grafieken, maar was over het algemeen te doen. "Bij de opgave over aardbevingen kon ik echt niet goed zien welke jaartallen nou onder welk streepje stonden. Het aflezen was daar echt lastig", vertelt Mirthe Westrik (18). 

Ook docent Menno Lagerwey, die zelf het examen al heeft gemaakt, was verrast door de hoeveelheid opgaven waarbij je getallen moest aflezen. "Dit moet heel precies gebeuren met een geodriehoek. Ik hoop dus heel erg dat de leerlingen die mee hadden en dat ze door het aflezen niet vastliepen. De opgaven zelf waren wel te doen namelijk." Prettig vond Bibi Doesburg (17) dit niet. "Het was gewoon heel onhandig omdat ik soms niet wist of ik wel met het goede getal aan de slag ging." Lagerwey hoopt dan ook dat de correctievoorschriften hier soepel in zullen zijn. 

Lekker inkomen

Voor Anne Kock (17) was dit examen een lastige opgave terwijl iedereen om haar heen het juist goed te doen vond.  "Normaal ben ik best goed in wiskunde en na de oefenexamens waarvoor ik elke keer rond de acht haalde, had ik er wel vertrouwen in, maar nu denk ik dat mijn cijfer lager gaat uitvallen."

Gelukkig ging Anne met goede moed van start met het examen en ook Mirthe had er aan het begin vertrouwen in. "De eerste opgave ging best wel lekker." De vwo'ers moesten aan de hand van een grafiek aangeven hoe veel goudplevieren (een vogel) er volgens de trend in 2020 zouden zijn. "Dat is een kwestie van goed kijken en op de juiste manier aflezen, dan is het best de doen", voegt Mirthe eraan toe. 

Verpakking van een bol

Toen Mirthe het examen echter even ging doorbladeren, schrok ze even. "Wat ik heel kut vond, was dat logaritmisch schaalpapier. Ik dacht van tevoren echt: 'dit is het enige wat niet in het examen gaat komen', maar dat had ik dus mis." Ook de opgave over verpakkingen waarbij je onder andere met verschillende formules een andere formule moest bewijzen, werd als lastig ervaren. Anne kwam hier niet doorheen en ook Bibi was veel tijd kwijt aan deze opgave. "Ik heb echt een half uur van mijn extra tijd aan vraag 11 besteed. De rest had ik al wel af, maar ik kon er gewoon niet tegen dat ik het maar niet opgelost kreeg."

Lagerwey noemt dat deze opgave, waarbij de leerlingen moesten optimaliseren, vrij onverwacht was. "De wiskunde zelf was redelijk standaard, maar dit onderwerp is lang niet in een examen voorgekomen, dus ik hoop dat ze zich thuis nog even goed hebben voorbereid. Anders kan ik me voorstellen dat het even lastig was."

Lengte

Het valt de docent op dat er weinig lastige algebra in het examen voorkwam. Hij is dan ook gematigd positief en zelfs een beetje opgelucht. "Bij de opgave over kentekens konden de scholieren echt punten pakken. Vraag 6 en 7 hadden zo in het wiskundeboek van 4 vwo kunnen staan. Dus het was fijn dat je daar al acht punten mee kon verdienen."

Wel was het examen wat aan de lange kant. "Er waren maar twintig vragen, maar omdat je zo veel precies moest aflezen, kostten de opgaven toch best wat tijd. Toen de tijd om was, waren er pas twee scholieren vertrokken", vertelt Anne. Ook de leerlingen van Lagerwey bleven tot het eind zitten. "Maar dit was dan ook het advies dat ik had meegegeven", vertelt de docent. Mirthe kwam gelukkig goed uit met de tijd en sluit daarmee haar examenperiode af. "Ik ga vanavond helemaal niks doen en morgen gewoon met vrienden afspreken."

Wil je een uitgebreidere analyse van het examen zien, check dan hier de video van docent Menno Lagerwey:

  • {{ option.percentage }}%
    {{ option.option }}

{{ survey.votes }} stemmen

Gepubliceerd op 20 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Hoe kies je een studie die past bij wat je later wil gaan doen?

Je bent bijna klaar met je middelbare school en weet al wat voor werk je later wilt gaan doen. Maar hoe vind je de studie die past bij jou plannen voor later? Lees alle tips over het vinden van de studie die past bij wat je later wilt gaan doen op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.