Uitslagen numerus fixus-opleidingen zijn binnen: 'Ik wilde dit al sinds groep 3'

Hoewel de examens nog niet zijn begonnen, weten veel scholieren sinds vandaag al wel of ze zijn aangenomen voor hun droomstudie. De uitslagen van de numerus fixus-opleidingen zijn namelijk vanochtend bekendgemaakt. 

Iedereen die zich voor zo'n opleiding heeft ingeschreven ontvangt een rangnummer via Studielink. Als het nummer valt binnen het aantal beschikbare plaatsen van de opleiding, ben je in principe aangenomen. Moet je natuurlijk nog wel even je diploma halen. 

Populaire numerus fixus-opleidingen zijn bijvoorbeeld geneeskunde, diergeneeskunde, criminologie en International Business Administration. Geïnteresseerden voor deze studies moesten zich vóór 15 januari aanmelden met bijvoorbeeld een motivatiebrief, een intake-gesprek, een assessment (een soort toelatingstoets) of een combinatie van deze dingen. Ook speelt bijna altijd de cijferlijst mee. 

Aangenomen

De 16-jarige Anne is aangenomen voor de opleiding biomedische wetenschappen in Leiden. "Dit was mijn grote droom, dus ik ben heel blij", vertelt de 6-vwo'er van het Wolfert Lyceum in Bergschenhoek. Eigenlijk was ze er al vanuit gegaan dat ze aangenomen zou worden, omdat ze voor de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde, Engels en Nederlands aan het einde van 5 vwo een acht gemiddeld stond. "Ik moest wel een motivatiebrief inleveren, maar die hoefde alleen maar met een voldoende beoordeeld te worden." Met die motivatie zit het ook wel goed, want al vanaf groep 3 droomt Anne ervan om uitvinder te worden. "Het liefste wil ik uiteindelijk onderzoek doen naar ziektes in het laboratorium van een ziekenhuis."

Vorig jaar lag de druk wel hoog, vertelt Anne. "Vanaf het begin van het jaar moest ik op elke toets presteren. Ik kon niet even wat minder mijn best doen en een zesje halen. Maar het is het harde werken wel waard geweest."  

De 19-jarige Luuk heeft minder geluk. Voor de derde (en dus laatste) keer is hij afgewezen voor de opleiding diergeneeskunde in Utrecht. "Ik heb er echt kei- en keihard voor gewerkt. Het is heel frustrerend als het dan toch niet lukt. Mensen zeggen vaak: 'als je maar hard genoeg ergens voor werkt, lukt het je wel'. In mijn geval gaat dat niet op." Lees zijn hele verhaal hier

Wat als je bent afgewezen?

Studiekeuzewebsite Studiekeuze123 drukt de afgewezen scholieren die geen plan B hebben op het hart dat ze langer de tijd hebben om een andere studie te kiezen. "Veel scholieren zijn zich er niet van bewust dat je meer tijd krijgt om een nieuwe keuze te maken nadat je bent afgewezen voor een numerus fixus-opleiding", vertelt een woordvoerster. "De wet houdt er rekening mee dat deze mensen er al heel vroeg bij waren, maar door pech toch last minute voor een andere studie moeten kiezen."

Stel je bent bijvoorbeeld uitgeloot voor geneeskunde en je besluit vervolgens om dan biologie te gaan doen, maar na de deadline van 1 mei wil je hier eigenlijk toch op terugkomen. Dan heb je nog steeds de mogelijkheid om te switchen en een nieuwe studiekeuzecheck te doen. Dit kan tot eind augustus. "Dit is wettelijk bepaald, maar veel scholieren weten dat niet," licht de woordvoerster toe.

Gepubliceerd op 15 april 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.