'Uit je nek lullen' bij vwo-examen tehatex

Frederique

Vanmiddag om 13:30 uur maakten 2.288 scholieren het examen tekenen, handvaardigheid en textiele vormgeving (tehatex). De creatievelingen waren niet erg enthousiast over het nieuwe thema dit jaar. Benice Bartman vond het kort gezegd een ‘lul-uit-je-nek-examen’.

Benice heeft er geen goed woord voor over. "Ik heb het gevoel alsof ik helemaal het verkeerde heb geleerd. Het examen had zo weinig variatie dat ik er echt moe van werd. Het was gewoon één grote chaos."

Auke Jan Ytsma vond het ook nergens op slaan. "Ik had van tevoren die syllabus gekregen, dat was het enige wat we konden leren want vorig jaar was er een ander thema. Maar dat kwam nauwelijks in de examen. Een halfuur voor de eindtijd was ik er helemaal klaar mee. Ik verzon overal maar wat, dat was het enige wat ik kon doen. Ik denk dat ik met een vijf al tevreden ben."

Geluidsoverlast

Bij Thijs ten Caten ging het wel goed. "Ik vond de bronnen en de vraagstelling duidelijk, ik wist wel wat ik moest doen. Er waren wel veel kennisvragen dus je had wel echt moeten leren. Je moest veel vergelijken, dat had ik niet verwacht." Buiten de zaal werd er bij Thijs Nederlandstalige muziek gedraaid. "Dat was niet fijn, om dat je hele examen lang te horen. Het leek wel carnavalsmuziek."

Marielle Hoexum had ook last van geluiden. "Er was in de zaal een constante piep van de airco te horen. Dat was irritant, maar dat kon ik wel blokkeren. Ook hadden een aantal surveillanten discussies over waar ze nou moesten zijn."

Nog los van de geluidsoverlast vond ze het examen echt verschrikkelijk. "De vragen waren vaag, het examen was te lang en heb ook superveel dingen moeten overslaan. Je had een vraag over een cirkel, waarom dat de perfecte vorm is. Ik heb daar en bij andere vage vragen echt de grootste onzin opgeschreven."

Nieuw examenprogramma

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, vertelt dat er ondanks de negatieve reacties van onze correspondenten nog weinig klachten zijn binnengekomen. "We hebben maar een paar klachten ontvangen, dus er valt nog niet veel over te zeggen. Wel is het belangrijk om te onthouden dat de kandidaten vanwege het nieuwe examenprogramma geen vergelijkingsmateriaal hadden, dus de scholieren wisten ook niet wat ze moesten verwachten van dit examen."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 17 mei 2017


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.