Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Redoxreactie grote afwezige bij vwo-examen scheikunde

Pepijn

Deze examendag werd afgesloten met het examen scheikunde voor 24.891 vwo'ers. De grote afwezige op het examen was de redoxreactie. Het aandeel biochemie was juist groot, ziet ook docent Onno de Gans. "Het was een redelijk biochemisch examen vergeleken met andere jaren."

Luc Gloudemans vond het examen makkelijker dan verwacht. "Vergeleken met mijn oefenexamens ging dit examen best goed. Ik had het veel moeilijker ingeschat dan het eigenlijk was. Daardoor had ik me wel goed voorbereid."

De enige vragen waar hij niet uitkwam, gingen over biochemie. "Ik begreep helemaal niets van die vragen. Je moest een tabel over genetische code uit je BINAS gebruiken om de codering van een bepaald base-paar te maken. Ik had dat nog nooit gezien op een oefenexamen. Gelukkig kwamen daarna vragen over industriële chemie en die liggen mij veel beter." Meerdere scholieren hadden moeite met de biochemie-vragen.

Tijdnood

Laura Zwiers en haar klasgenoten waren maar net op tijd klaar. "Het was een heel erg lang examen, dat vond iedereen. Normaal gesproken ben ik als een van de eersten klaar, nu kwam ik ook in tijdnood. Er waren erg veel vragen en je moest elke keer veel lezen. Het examen was gelukkig wel redelijk duidelijk."

Vraag 11 en 12 zorgden voor problemen bij Laura. "De stof van vraag 11 en 12 had ik nog nooit eerder gezien. Ik heb er uiteindelijk maar een mooi verhaaltje van gemaakt. Of er iets van klopt, dat betwijfel ik", lacht ze.

Elias Yusoufzai moest zelf door tijdnood opgaven overslaan. "Het niveau was wel oké, maar ik hoorde van iedereen dat 'ie iets te lang was. Er was niet genoeg tijd om alles nog eens na te kijken. Sommigen hadden gewoon drie hele opgaven geskipt omdat ze geen tijd meer hadden." Zelf sloeg hij vraag 5 over. "Je moest een base-nummer geven en naar mijn idee was dat nummer al gegeven."

Redox ontbreekt

Elias merkte verder op dat er twee onderwerpen ontbraken in het examen. "Er zaten helemaal geen redox- en massaspectrometrie-opgaven in het examen. Dat waren best wel belangrijke onderwerpen in het examenprogramma. Op groene chemie en structuurformules lag juist teveel nadruk."

Grote rekenvragen

Onno de Gans is positief over het examen. "Volgens mij was het examen wel van het juiste niveau. Er kwamen heel veel verschillende onderwerpen in voor. Ook zaten er geen ingewikkelde stukken tekst in."

De Gans zag echter ook dat redox-opgaven afwezig waren. "Veel mensen hebben daar moeite mee en voor hen was dat dus een opluchting. Het was wel een redelijk biochemisch examen: de eerste acht vragen gingen over onder andere DNA en aminozuren."

Hij denkt daarnaast een verklaring te hebben voor de tijdnood bij sommige scholieren. "Er zaten vijf grote rekenvragen in en vier daarvan zaten helemaal aan het begin. Scholieren die iets minder goed zijn in rekenen, raken daardoor misschien een beetje in paniek. Ook moest je vaak iets uitleggen en als je dat elke keer uitvoerig doet, kun je in de problemen komen. Daardoor kun je ook het examen als lang ervaren."

Examenklacht.nl is tijdelijk niet bereikbaar, dus we hebben nog geen informatie over het aantal en soort klachten.

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 18 mei 2017


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.