Als vijf-vwo'er kijk ik nu al met tegenzin naar mijn eindexamens van volgend jaar. Met zweethandjes en knikkende knieën denk ik aan alle Engelse woorden die ik nog moet leren. Gelukkig is daar mijn redder in nood, dít boekje gaat me laten slagen: de Examen Survival Gids!
Schrijfster Sanne Haarhuis belooft je voor €12,95 het overleven van je examens. Op de eerste bladzijde staat dat "je het boek van voor naar achteren door kunt werken of in de inhoudsopgave kan zoeken naar gerichte informatie." Speciaal voor deze recensie kies ik het eerste.
Info voor bruggers?
In de eerste twee hoofdstukken wordt duidelijk gemaakt wat een schoolexamen is, hoe je je gemiddelde cijfer berekent, wat een cijferkaart is en hoe je deze invult (er zit er zelfs eentje achterin). Mooie informatie voor aankomende bruggers, misschien, maar toch niet voor examenkandidaten?
Hoofdstuk drie gaat over het leren en hoe je een samenvatting maakt (schijf kernwoorden op en maak daar een woordspin van). Dit leerde ik in groep acht, en velen met mij, maar misschien is het een handige houvast voor als je het écht niet meer weet?
Geen weet van
Volgens het hoofdstuk ‘plannen’ moet ik elke dag opschrijven tot hoe laat ik naar school moet en dan een planning maken voor mijn vrije uurtjes. Er zijn een paar voorbeeldplanners. Ik begin het gevoel te krijgen dat dit boek geschreven is door een mevrouw die allemaal feitjes over school heeft verzameld, maar zelf geen idee heeft van de werkelijke hoeveelheid leerstof.
Vervolgens worden er elf kantjes besteedt aan het profielwerkstuk. Onder andere aan de opbouw: "Vooraan komt het titelblad, daarachter de inhoudsopgave en daarachter de inleiding". Ik mag toch aannemen dat elke eindexamenkandidaat dit wel weet?
Wel nuttig: examen
Het enige hoofdstuk wat voor mij écht nuttig is, is het hoofdstuk ‘examen’. Hierin staat hoe laag mijn cijfers mogen zijn om te slagen (niet zo heel laag, eigenlijk) en welke attributen ik mee mag nemen naar het examen. Ook staat er hoeveel je te laat mag komen en hoe de herkansingen werken. Best handig dus, allemaal.
In het hoofdstuk Spanningen staat een reeks ontspanningsoefeningen (ga op je bed liggen en span al je spieren voor tien seconden aan). Ik doe m'n best, maar tot dusver blijken ze niet echt effectief bij mij. Maar eerlijk is eerlijk: dat kan bij jou misschien wel anders zijn.
Voor dyslectici
Het hoofdstuk ‘aangepast examen doen’ is handig voor mensen met bijvoorbeeld dyslexie of dyscalculie. Alle aanpassingen die zo’n leerling nodig heeft moet hij/zij aanvragen bij de directeur van de school.
Achterin het boekje heb je meerdere jaar- en weekplanners die je moeten helpen bij het plannen. Er is in elk vakje nog nét ruimte voor het woordje ‘huiswerk’ en ook de cijferlijst is er zo een die achterin elke goedkope agenda zit. Als je een agenda hebt (en dat hoop ik maar als je in de bovenbouw zit), dan heb je dit eigenlijk niet nodig.
Nog even zenuwachtig
Conclusie: al met al een boekje waarin op een keurige manier alle feitjes over het examen beschreven staan. Feitjes waarvan je de meeste allang weet. Het boek is verder goed leesbaar, mooi opgemaakt en voorzien van leuke plaatjes, maar ik ben nog even zenuwachtig voor mijn examen volgend jaar.
Een echte survivalgids voor aankomende brugklassers dus.