Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee

Reacties op de slaag-zak-regeling: 'dit is een opluchting'

Gisteren werd de nieuwe slaag-zak-regeling bekend voor eindexamenkandidaten. Veel scholieren zaten hier al weken op te wachten, want nu wordt eindelijk duidelijk of zij hun 'coronadiploma' al binnen hebben, of nog aan de bak moeten. 

In het kort houdt de regeling in dat de schoolexamencijfers leidend zijn. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als andere jaren, alleen de regel van een 5,5 gemiddeld staan vervalt. Daarnaast worden er zogenaamde RV-toetsen ingevoerd, resultaatverbetertoetsen. Deze toetsen mag je voor maximaal twee vakken maken en tellen voor 50 procent mee voor je eindcijfer (de andere 50 procent wordt bepaald door je SE-cijfer). Scoor je lager dan je SE-cijfer, dan mag je de toets laten vallen. Hoe valt deze regeling bij examenkandidaten?

Miro (17, vwo): "Eindelijk rust, eindelijk zekerheid." Hoewel hij zelf niet in de stress zat over zijn schoolexamencijfers, is hij blij met de regeling. "Vooral de introductie van die RV-toetsen is fijn. Vrienden die nu op zakken staan, moesten dit met de schoolexamens ophalen. Onze school geeft al twee herkansingen van de schoolexamens. En dan heb je nu een extra escape. Het is een respectabele oplossing voor mensen die nog moeten knokken."

Teun (17, havo) is zo'n leerling die er nog voor moet knokken. Hij vindt de regeling ook chill. "Ik sta net op het randje, wel redelijk. Maar ik moet al mijn schoolexamens van de laatste toetsweek nog doen. Ik hoopte eigenlijk op de aanpassing van de regeling voor kernvakken, ik sta voor Nederlands en Engels een 5. Maar nu kan ik elk geval nog zo'n RV-toets aanvragen."

Makkelijk

Lichte kritische geluiden zijn er echter ook. Zo vindt Melissa (17, vwo) dat sommige mensen er wel vrij makkelijk vanaf komen. "Voor mij is het fijn, ik heb geen stress. Maar de RV-toetsen vind ik toch wel een gratis manier om je cijfers te verhogen, vooral omdat je ze kunt laten vallen als je ze slecht maakt. Het hele ding met de CE's is dat het je kan maken of breken. Bovendien zijn die voor iedereen hetzelfde. Ik ben gewoon bang dat iedereen straks een 'normaal vwo-diploma' heeft, behalve de examenleerlingen van 2020." 

Rekenhulp

Benieuwd of je met jouw (voorlopige) cijferlijst zou slagen? Gebruik dan onze rekenhulp.

Marisa (18, vwo) is juist opgelucht. "Ik maakte me wel zorgen, want ik heb zes jaar niks gedaan. Ik dacht 'nu gaat het echt uitkomen, nu ga ik door de mand vallen'. Maar dit is wel een opluchting, al denk ik dat ik het ook wel gehaald had als ik hard was gaan werken."

Landelijke geslaagd-dag

De scholieren zijn het erover eens dat het raar blijft dat hun laatste jaar op de middelbare school op deze manier afloopt. "Dat er op 4 juni een landelijke dag komt voor ons, vind ik wel leuk", zegt Marisa. "Het voelt nu namelijk niet of je echt geslaagd bent, ook omdat je je vrienden niet ziet. Hopelijk is dat op 4 juni anders."

Wat vinden docenten?

Geschiedenisleraar Volkan Tasdan is blij met de regeling. "Het belang van de schoolexamens wordt benadrukt nu, maar er is toch nog een snoepje voor leerlingen die alle hoop hadden gevestigd op het centraal examen. Ik hoop dat dit inspiratie is voor volgend jaar om de schoolexamens sterker mee te laten tellen."

Ook economie-leraar Frank Bosma vindt het een schappelijke regeling. "Zo krijgen leerlingen die op het centraal examen hadden ingezet in ieder geval twee extra mogelijkheden hun cijfers aan te pakken en het is prettig dat die 5,5-regeling niet meer telt." 

Geschiedenisdocent Rens Goedknegt vindt het leuk dat er toch een landelijk moment komt waarop scholieren de vlag kunnen uithangen. "Zo kunnen we toch met elkaar het behalen van het diploma vieren. Hang je vlag gewoon uit!"

Gepubliceerd op 9 april 2020


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.