Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

18 mei 2021

Ooievaar nekt vwo'ers bij pittig examen Frans

Door Roos

Dinsdagmiddag stond het vwo-examen Frans op het programma. Voor veel vwo'ers was dat pittig, omdat zij in de ochtend ook al geschiedenis maakten. Dat kwam de concentratie niet ten goede. "Het waren echt lange teksten, moeilijk om je te kunnen focussen", vertelt Job van de Waeter (18).

Als we bellen met Fenna Weber (17), klinkt er een wanhopig lachje aan de andere kant van de lijn. "Ik ging er in met hoge verwachtingen, maar ik sta echt perplex. Wat is hier net gebeurd?", zegt Fenna. Ze is normaal gesproken goed in Frans, haalt makkelijk een 7 voor oefenexamens, maar dit examen ging niet lekker. "De vragen hadden echt hele lange antwoorden, de meerkeuze-opties waren heel ingewikkeled."

De vragen hadden echt hele lange antwoorden.

Docent Frans Swannet van den Akker kan zich hier wel iets bij voorstellen. "De vraagstelling was inderdaad soms lastig. Bijvoorbeeld bij de tekst over de verengelsing van de Franse taal. Bij de eerste vraag over die tekst, bestaan de antwoordopties elk uit 3 regels. Dan moet je echt van goeden huize komen om te bepalen 'wat staat hier nou precies?'

Ooievaar

De onderwerpen van de teksten vond van den Akker 'niet verrassend'. De kandidaten hadden echter met een aantal teksten wel grote moeite. Sanne van Elzakker (17):"Daar werden zoveel vergelijkingen in gemaakt en dan in het Frans. Het ging echt van hot naar her. Ook die tekst over die ooievaar die werd gevangen vond ik vaag." Job had ook moeite met de ooievaar. "Ja, die vraag over die ooievaar heeft echt heel veel voor me verpest. Achteraf heb ik het goede antwoord doorgekrast." 

Die vraag over die ooievaar heeft echt heel veel voor me verpest.

Zarah Baltus (18) haalt de tekst aan over kinderen die in een orkest spelen. "Die snapte ik echt niet. Heb ik meteen uit mijn brein gewist." Van den Akker vertelt dat je inderdaad met 1-0 achterstaat als je niet veel geoefend hebt met examens uit andere jaren. "Daar zat dit orkest ook letterlijk in." Verder hadden de onderwerpen wel wat spannender gemogen. 

Minder teksten

Wat Sanne verder opviel, is dat er minder teksten dan gewoonlijk in het examen zaten. "Bij examens van voorgaande jaren had je vaak wel 12 teksten, nu maar 10. Nadeel was wel dat deze teksten langer waren en dus vaak ook ingewikkelder." Sanne had echt vaak geoefend om binnen 2,5 uur klaar te zijn. "Het kost echt veel tijd om 42 vragen te maken in 2,5 uur. Ik snap ook niet waarom dit examen een half uur sneller moet."

' Op gevoel gegokt'

Fenna gaat na afloop van dit examen wel een klacht indienen. "Ik vond dit echt pittig in vergelijking met wat ik geoefend heb. Bij ons op school hoor ik van heel veel mensen dat ze veel gegokt hebben. Een persoon heeft zelfs bij 15 vragen random C ingevuld." Zelf heeft ze 'op gevoel gegokt'. 

Gepubliceerd op 18 mei 2021


Alles over de examens in je timeline?