Eindexamens

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Ondanks technische problemen een 'prima' examen

Door Pleun

Het examen Kunst Algemeen was voor de meeste vwo'ers een prima examen. Al waren er bij sommige leerlingen wat problemen met de video's. "Ik kan wel janken. Bij de hele klas haperden de video's", zegt Zahra Didi (17). 

Zahra's examen begon goed. "Maar vanaf de video waar het nummer Take me to Church van Hozier opkwam, gingen alle video's haperen." Zahra bleek niet de enige te zijn die hier last van had. Na het examen kwam ze erachter dat haar hele klas dit probleem had. "Het was vooral irritant. Na twee seconden stopte de video steeds en kwam er zo'n ladend teken in beeld. Hierdoor kwam ik ook in tijdsnood. Ik ga wel klagen bij LAKS, maar verder is er niet echt wat aan te doen." 

Van 'Take me to church' kon ik niet genieten

Gelukkig kreeg ze het examen bijna af. "Ik heb drie vragen opengelaten. Het examen was in grote lijnen ook goed te doen", aldus Zahra. Veel leerlingen gaven aan dat zij het examen niet te lastig vonden. "Er werden best wel veel kenmerken van stromingen gevraagd en die had ik goed geleerd", vertelt Larissa Derks (18). Bij Larissa viel het filmpje met Take me to Church iets meer in de smaak. "Daar kon ik wel lekker op viben. Die heb ik aan het eind nog even opgezet."

Feminisme

Het viel de leerlingen wel op dat ook dit examen weer veel feministische vragen bevatte. "Weer een feministische toets. Net als alle andere", lacht Zahra. "Je moest bijvoorbeeld kenmerken noemen van Beyoncé als sterke, onafhankelijke vrouw." Daarnaast viel het Poppe de Ruiter (18) op dat er veel over de Romantiek werd gevraagd. Voor wie de kenmerken van de stromingen goed geleerd had, was dit inkoppen. 

Als ik aan Kunst Algemeen denk, denk ik niet hieraan.

"Het ging prima, maar niet fantastisch. Als je goed geleerd had, kon je een derde steady beantwoorden. Tweederde was op eigen kennis. Dat was chill, want ik had niet goed geleerd", aldus Poppe. Zowel Zahra als Poppe vonden dat er soms wel erg specifieke vragen in het examen zaten. "Sommige dingen hadden echt niks te maken met wat je had geleerd', zegt Poppe. "Ik vond de vraag over de tsaar in Rusland erg specifiek en vaag", zegt Zahra. Poppe werd met name gevloerd door een vraag over Hollywoodfilms. "Het ging om een liefdesbrief aan oude Hollywoodfilms waarbij je vervolgens de oude met de nieuwe films moest vergelijken. Als ik aan Kunst Algemeen denk, denk ik niet hieraan."

Nieuwe koptelefoon

Al met al was het examen volgens de leerlingen niet te zwaar. In ieder geval als je geen pech had met de technische mankementen van de school. "Ik heb wel drie keer een nieuwe koptelefoon gekregen", vertelt Larissa. Gelukkig kreeg ook zij haar examen alsnog op tijd af. 

Eindexamenklachtencoördinator Sarah Broekmeulen herkent de ellende met de technische mankementen. "Er zijn tot nu toe 700 klachten binnengekomen, dat zijn er redelijk weinig. Er wordt vooral geklaagd over een storing in het programma van het examen, bij sommige scholieren laadden de filmpjes niet. Sommigen kwamen daardoor in tijdnood of kregen hun examen niet af."

"We hebben hiervoor contact opgenomen met het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Zij zeggen: als je niet bent gecompenseerd voor de haperende filmpjes en heb je daardoor je examen niet afgekregen, neem dan contact op met je school. Zij moeten met jou tot een oplossing komen. Lukt dit niet, dan moet school contact opnemen met de Onderwijsinspectie."

Gepubliceerd op 18 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.