Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

25 mei 2021

NaSk 2-examen "goed te doen" voor vmbo'ers

Moleculen, atomen en een paar pittige rekenvragen: ze kwamen dinsdagochtend allemaal voor in het NaSk 2-examen voor vmbo GL- en TL-leerlingen. Angeline Smits (15) vond het, net als haar mede-vmbo'ers, goed te doen.

"Ik heb net al mijn punten opgeteld en heb meer dan de helft goed. Dus dat moet wel een voldoende worden", vertelt Angeline trots. "Ik was ook best vroeg klaar, na een uur en een kwartier al."

Lang, langer, langst

Dat het examen te doen was, herkent ook Vanity Verdam (16). "Het ging op zich wel oké, dat zeiden mijn klasgenoten ook. Ik vond wel dat er veel reactie-vergelijkingen inzaten." Helena Lodge (16) viel op dat er veel informatie uit bronnen in het examen moest worden gehaald. "Dat was wel te doen, hoor. Ik vond het examen wel lang: het bestond uit vijftig vragen. Maar ik denk dat ik net een 5,5 heb gehaald."

"Het was een ontzettend maakbaar examen, er werd vooral veel feitenkennis gevraagd van de leerlingen", vindt NaSk 2-docent Glenn Hille. "Ik vroeg aan mijn groep of ze dingen hadden die ze niet herkenden van de lessen, maar dat was niet zo. Wel zaten er moeilijke reactie-vergelijkingen in en hadden ze moeite met de rekenvragen. Die vond ik op zich wel maakbaar. Maar ik denk dat het door de gekke coronatijd komt. Iedereen heeft z'n best gedaan, maar er is denk ik gewoon minder mee geoefend."

Ik vond het examen wel lang: het bestond uit vijftig vragen.

Examen vol cadeautjes

Zowel Helena als Angeline herkent dat wel. "Ik snap de rekenvragen sowieso nooit, dus soms heb ik maar wat opgeschreven", vertelt Angeline. "Er zaten gelukkig ook veel ABC-vragen in, dan kan je lekker kiezen. Dat is toch makkelijker dan open vragen."

En ook vmbo'er Veronique van Capelleveen (16) had moeite met het rekenen. "Die vragen begreep ik gewoon niet", lacht ze. "Verder dacht ik dat dit examen wel te doen was, maar ik heb precies de helft van de vragen goed. Dus het hangt erom. Van te voren leek het toch makkelijker. Ik heb één klasgenoot gesproken, die vond het 'ontzettend makkelijk.' Maar goed, dat roept hij wel vaker en dan heeft hij alsnog een 1,8. Dus dat moet ik nog maar zien."

"Maar", vindt Veronique, "als je de formules goed kende, zaten er echt een paar cadeautjes in."

Gepubliceerd op 25 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}