Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Mijn 5 grootste profielwerkstuk-frustraties

Ik zit in mijn examenjaar van de havo en dat betekent dat ook ik eraan moet geloven: het profielwerkstuk. Het ellenlange verslag dat je MOET maken omdat je anders geen eindexamen mag doen. Dat pws brengt een hoop gezeur, gepiep en gejank met zich mee. Dit zijn mijn vijf grootste frustraties tijdens het maken van mijn profielwerkstuk (en nee, mijn kat is er niet een van).

1. Die pws-begeleider

Voor je begint met het maken van je pws kies je een begeleider. Hoewel je meestal zelf mag kiezen door welke docent je begeleid wil worden, zit diegene vaak al vol met anderen. Dan moet je dus kiezen uit de overgebleven docenten of word je gewoon bij iemand neergezet. Dit pakt niet altijd succesvol uit. Helemaal niet als je bij iemand ingedeeld wordt die je niet eens kent of nog chaotischer is dan jijzelf. En dan heb je ook nog die begeleider met wie het zo gezellig is dat je tijdens de voortgangsgesprekken over van alles en nog wat kletst, behalve over je pws. Dit laatste vormt bij mij het grootste probleem. Ik een hele aardige begeleider die vaak iets té gezellig is. Ons vorige gesprek ging voor tachtig procent over onze huisdieren... Leuk, maar niet heel handig.

2. Uitstelgedrag

Uitstelgedrag kennen we allemaal wel als het aankomt op leren en huiswerk maken. Maar bij het pws gaat het nog een stapje verder. Ik weet namelijk vaak heel goed dat ik écht verder moet, maar toch kan ik me er niet toe zetten. Vast heel herkenbaar. Zo dom, want later bezorgt dit je alleen maar dikke stress. Helaas gaat het gewoon echt vanzelf.

3. De computer heeft zijn eigen wil

Je pws maak je natuurlijk op de computer. Dit brengt nogal eens wat ergernissen met zich mee waar ik echt lijp van word soms. Ik ben bijvoorbeeld wel eens vergeten op opslaan te klikken… Jammer dat ik automatisch opslaan niet had aanstaan. Ik kon die lap tekst dus weer opnieuw schrijven. 

4. 80 uur wordt hem echt niet 

Een van de regels van het pws is dat je er minstens 80 uur aan moet besteden en als je in een duo werkt dus 160 uur in totaal. Ik vind dit echt belachelijk. Want stel: je hebt na 50 uur een prachtig werkstuk? Dan moet je dus nog 30 uur ergens vandaan halen, terwijl dat werkstuk er allang is.

5. Stress, stress en nog eens stress

Tijdens het maken van een profielwerkstuk krijg je te maken met deadlines (het inleveren van stukken tekst bij je begeleider) die je per se moet halen. Anders krijg je punten aftrek. Vind ik echt heel gemeen, maar regels zijn regels. Dat betekent dat je keihard moet werken om niet achter te gaan lopen en soms zit je dan ook tot middernacht te zwoegen achter de laptop. Ik heb zelfs al een aantal  keer meegemaakt dat ik boven mijn toetsenbord in slaap ben gesukkeld. Alles voor het halen van de deadline en om ervoor te zorgen dat je geen onnodige punten aftrek krijgt.

Tips

1. Ik werk samen met een vriendin en we hebben het werk verdeeld. Eerst stuurden we ons werk naar elkaar toe zodat we het van elkaar konden lezen. Dit heen-en-weer-gestuur was alleen niet zo handig. Daarom doen we dit nu met Google Drive. Je maakt gewoon een bestandje aan, deelt het bestand met je partner en zet daar beiden alles in. Je kunt er tegelijk in werken en ook opmerkingen toevoegen. Dan hoef je dus niks meer heen en weer te sturen. Ik heb onze begeleider ook maar even toegevoegd aan ons document. Super handig! 

2. Begin zo vroeg mogelijk met de praktische delen voor je profielwerkstuk, zoals een interview of enquête. Ik was daar veel te laat mee en heb op een gegeven moment mijn enquête ook maar op Instagram gezet in de hoop nog wat extra antwoorden bij elkaar te sprokkelen.

3. Stress niet teveel. Het komt echt allemaal goed. Als je gewoon per week steeds bekijkt wat er gedaan moet worden en ervoor zorgt dat dat ook daadwerkelijk gebeurt, komt dat verslag er echt. Uiteindelijk weet ik namelijk zeker dat ook mijn werkstuk in orde gaat zijn, ook al zie ik nu soms door de bomen het bos niet meer.

Dat was 'm alweer. Heb jij nog andere pws-gerelateerde frustraties of tips? Deel ze hieronder in de reacties :)

Gepubliceerd op 6 december 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Teddy

Teddy

I know right, 80 uur?!!! onmogelijk....

10 maanden geleden