Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

26 mei 2021

Meer tekst dan cijfers in havo-examen wiskunde B

Het was zweten geblazen vanmiddag voor havisten met wiskunde B. Scholieren reageren dat het een pittiger examen was dan andere jaren en ook docent Menno Lagerwey vond het relatief moeilijk. "Er waren veel opdrachten met heel veel tekst. Dat is niet fijn voor wiskunde B-leerlingen." 

Dat vond ook Naut Folkerts (17), die normaal gesproken toch best goed is in wiskunde. "In de laatste opgave over hardlopen stond zoveel tekst. Het leek wel een wiskunde A-vraag. Ik wist ook niet of het lineair was of exponentieel. Ik kwam er niet uit." Ook voor Annika Wagner (17) was die vraag een groot raadsel: "Je moest berekenen welke van de twee hardlopers het beste had gepresteerd. Ik wist überhaupt niet wat ik daarmee aan moest." 

Docent Lagerwey wijst ook die vraag aan als een vrij moeilijke. Hij sluit zich bij Naut aan dat het een vraag was in wiskunde A-stijl. "Wiskundig was die vraag niet zo moeilijk, maar je moest wel de juiste info uit de tekst halen. Ik kan me voorstellen dat dat lastig was, zeker zo aan het einde van het examen."

Cadeautje

In tegenstelling tot Naut en Annika vond Raham Abdoel (17) het wel een prima examen. "Er zaten veel 'toon aan'-vragen in. Die vind ik altijd wel goed te doen." De eerste vraag was voor hem dan ook meteen een cadeautje. "Je moest aantonen dat de helling gelijk was aan een bepaalde waarde. Dat was gewoon differentiëren. Het was wel goed voor het zelfvertrouwen om die meteen aan het begin te hebben."

Docent Lagerwey vond die vraag juist een vrij pittige binnenkomer. "Differentiëren komt veel voor, maar dit was gelijk een moeilijke functie. Het is niet fijn om daarmee te beginnen." Hieronder legt Menno trouwens nog uitgebreider uit wat hij van de examens wiskunde vond en doet hij een n-term voorspelling.

Wonder

Volgens Annika moet er bij haar een wonder gebeuren, mocht hier een voldoende uit rollen. "Ik werd helemaal gek van alle exact-vragen. Dan moet je vaak met breuken rekenen en dat vind ik heel lastig. Die zaten er heel wat in, dus daar was ik niet blij mee."

Naut had vooral moeite met de meetkundevraag over roeien en de opgave over goniometrie. "Ik ben niet zo goed in meetkunde en bij de vraag over goniometrie stond heel veel informatie. In de bron bij die vraag stonden veel lijnen en stippellijnen. Dat was ook een moeilijke." 

Lagerwey bevestigt dat dat inderdaad pittige vragen waren. "Bij beide opgaven zaten ingewikkelde tekeningen en veel tekst. Het is moeilijk om daar uit te halen wat je moet doen. Er zaten sowieso veel vragen in waarbij je echt even rustig moest kijken naar de tekst en de tekening. Ik kan me goed voorstellen dat sommige leerlingen in paniek raakten door alle dingen om de opdrachten heen."

Annika herkent zich hier wel in. "Er zaten veel opgaves waarvan ik dacht: wat moet ik hiermee? Ik heb zoveel mogelijk proberen in te vullen, maar ik heb wel wat opgaven opengelaten." 

Geen logaritme

Naut vond dat de nadruk in het examen lag op differentiëren en op algebraïsche vaardigheden. "Er werden best veel onderwerpen niet gevraagd. Er kwam bijvoorbeeld niks over logaritmisch papier."

Ook docent Lagerwey miste het onderwerp logaritme. "Het verbaasde me wel dat dat er niet in zat. Tegelijkertijd zat er wel een onderdeel in over optimaliseren. Dat komt eigenlijk nooit in het examen. De opgave was gelukkig niet moeilijk, maar je moet het wel nét nog een keertje gezien hebben voor het examen."

Lagerwey, die examenklassen van wiskunde A en wiskunde B heeft op zowel havo- als vwo-niveau, vindt dat de leerlingen niet gematst zijn met de wiskunde-examens dit jaar. "Ze waren echt uitdagend. Niemand kan tegen deze leerlingen zeggen dat ze geluk hebben gehad door corona. Ik hoop dat de n-termen wat omhoog gaan."

De beste start van je studententijd

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke twee weken tips

Over de intro, hospiteren, verenigingen & meer

Leuke acties & kortingen

Van de makers van Studenten.com & Studententijd de Podcast

Gepubliceerd op 26 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?