'Meer geslaagden dankzij de coronacrisis'

Terwijl de eindexamenkandidaten van 2020 al lang en breed vakantie aan het vieren zijn, druppelen de eerste slagingscijfers van scholen binnen. Uit een rondgang van NOS Stories onder meer dan 200 scholen blijkt, niet geheel verrassend, dat het slagingspercentage hoger ligt dan vorig jaar.

De centrale eindexamens gingen dit jaar niet door en dus telden de resultaten van de schoolexamens opeens voor de diploma's. Voor de meeste eindexamenkandidaten lijkt dit gunstig te hebben uitgepakt. Uit het onderzoek van NOS Stories, de jongerenredactie van de NOS, blijkt dat leerlingen op de havo en het vwo er het meeste voordeel aan hebben gehad. Op het Carmel College, een van de grootste scholenkoepels van Nederland, ligt het slagingspercentage voor de havo 9 procent hoger dan vorige jaar. Voor het vwo is dit 8 procent. Ook vmbo-leerlingen slagen vaker, maar voor die groep geeft de NOS geen concrete percentages.

Schooldirecteur Nol Benders vertelt tegen de NOS dat volgens hem de goede resultaten in coronatijd voor een deel veroorzaakt zijn door het wegvallen van het centraal examen. Hij stelt dat ongeveer 2 procent van de leerlingen er daadwerkelijk profijt van heeft. Het gaat dan vooral om leerlingen met faalangst of examenstress.

Geen stress

Bovendien denkt de directeur ook dat de resultaatverbeteringstoetsen positief hebben bijgedragen aan het slagingspercentage. "Normaal gesproken is er één herexamen. Nu waren er twee of drie resultaatverbeteringstoetsen, dus de kans om te slagen kon bij meer vakken verzilverd worden."

Een combinatie van geen stress en meer mogelijkheden om te slagen heeft dus zeer waarschijnlijk voor hogere slagingspercentages gezorgd. De officiële cijfers worden na de zomervakantie door DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) gepubliceerd. Pas op dat moment zal het ministerie van onderwijs op de cijfers reageren.

Vervolgonderwijs

Ondanks dat Arie Slob, minister van onderwijs, nog niet wil reageren op de cijfers van de NOS, geeft hij wel aan van plan te zijn leerlingen extra in de gaten te gaan houden in het vervolgonderwijs. Hij vindt het vooral belangrijk om te controleren of er dingen zijn waar oud-eindexamenleerlingen extra hulp bij nodig hebben. Hij zegt ook afspraken te hebben gemaakt met het vervolgonderwijs. Hoe de overheid leerlingen precies gaat helpen, is nog niet duidelijk. Daar maakt het ministerie op dit moment plannen over.

Tot slot benadrukt Slob dat een vmbo-, havo- of vwo-diploma gewoon volwaardige toegang tot het vervolgonderwijs biedt. Hij zegt tegen de NOS dat de waarde ervan nog steeds hetzelfde is als de diploma's van de afgelopen jaren. "Dat leerlingen hun diploma in coronatijd hebben gehaald, maakt hun prestatie misschien nog wel indrukwekkender", stelt de minister. 

Gepubliceerd op 3 juli 2020


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
In tijdnood voor je mondeling?

Heb je niet alle boeken van je lijst (helemaal) gelezen? Op Storytel vind je luisterboeken van veel titels die misschien op jouw lijst staan. Luister je boeken op de fiets, tijdens het sporten of in bed.


Probeer 30 dagen gratis

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.