Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Lang maar typisch vwo-examen Grieks

Pepijn

Om 09:00 uur stipt begonnen 2.831 gymnasiasten aan het examen Grieks. Op een lange vertaling en wat lastige aspectenvragen na, vonden scholieren en docenten het een goed en gevarieerd examen.

Voor Timo Zarakovitis was het examen in lijn met zijn verwachtingen. "Het was een goed examen. Ik kwam niets tegen wat niet in de syllabus stond en de zinnen waren niet al te moeilijk. Verder vond ik de onderwerpen goed gekozen en was het examen niet al te lang." Wel ging tijdens het examen twee keer de telefoon van een docent af. "Maar ook toen kon ik geconcentreerd blijven."

De enige vraag waarbij Timo bleef hangen, ging over een bepaald begrip: "De vraag over de argumentatievorm a fortiori wist ik niet. In het boek werd dat maar één keer vermeldt, verder was er niets over terug te vinden. Ik dacht dat het niet heel belangrijk was, dus ik had dat minder goed geleerd."

Lange vertaling

Tessa de Wijs vond het examen meevallen. "De vragen gingen niet heel grammaticaal diep in op de tekst zelf. Het waren meer vragen over de motieven van bepaalde personen of vragen over de structuur van de tekst."

Ook de vertaling ging bij Tessa goed. "De zinnen en de structuren daarvan waren best makkelijk." Ze was wel veel tijd kwijt aan de vertalingsvragen. "De vertaling bestond uit achttien regels en dat vond ik best veel. Halverwege werd de vertaling ook iets lastiger door lange bijzinnen die je aan elkaar moest linken. Ik dacht dat het tekstverklaringsdeel makkelijker zou zijn en daar begon ik dus ook mee, maar daar was ik uiteindelijk ook nog best lang mee bezig."

Lastige aspectenvragen 

Nathan Gebraad had wel moeite met de vragen. "Er waren best veel toepassingsvragen. Daarvoor moest je heel veel in de tekst zoeken en goed kunnen vertalen. Doordat ik redelijk lang bezig was met de vertaling, was ik met nakijken erbij maar net op tijd klaar. Natuurlijk waren er wat inkoppertjes, maar de rest was best pittig."

Nathan had moeite met de vraag over aspecten van een bepaald werkwoord. "Ik had geen idee wat een aspect van een werkwoord inhield." Irene van de Hoef vond ook de aspectenvragen lastig. "Vraag vijf ging over een begrip dat mijn klasgenoten en ik niet kenden. Het ging over een bepaald aspect, maar ik weet niet meer wat het precies was. Ik heb het antwoord daarop maar gegokt. Een andere vraag ging over een algemeen geldende uitspraak waarbij je een grammaticaal aspect moest noemen. Dat vond ik een vage vraag, maar volgens mij was het antwoord daarop veel simpeler dan ik dacht."

Desondanks heeft ze vertrouwen in een goed cijfer. "De vertaling was vergelijkbaar met de teksten die we eerder hadden bestudeerd. Ik was ook al een halfuur voor het einde klaar. Niemand uit mijn klas is in tijdnood gekomen, dus dit examen was volgens mij best goed te doen."

Representatief

Docente Susannah Herman vond het een representatief examen. "Er werd veel gevarieerd met kennis- en interpretatievragen en tekst- en taalanalyses. Ook hoefden scholieren geen lappen tekst of hele opstellen op te schrijven om de vragen te kunnen beantwoorden. Dit examen is een mooie weergave van wat scholieren hadden moeten weten. Ze konden op dit examen echt laten zien wat ze geleerd hadden."

Ze geeft wel toe dat een lang examen was. "Ik denk dat veel mensen tot het einde zijn blijven zitten. Op zich vind ik dat wel logisch. Er staat drie uur voor een examen en de examens zijn daar ook op gebaseerd."

Sterre Teunissen, LAKS examenklachtenlijn coördinator, zegt dat er nog maar weinig geklaagd is over Grieks. "We hebben tot nu toe maar negen klachten binnen gekregen. Die klachten gaan vooral over een slechte voorbereiding en het feit dat het examen biologie en Grieks op dezelfde dag zijn. Over de vertaling wordt wel geklaagd dat die langer was dan die van vorig jaar en daardoor erg lastig."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

 

Gepubliceerd op 22 mei 2017


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.