Vmbo'ers en havo'ers die heel slecht zijn in wiskunde, hebben nu nog een vluchtroute: gewoon geen examen in wiskunde doen.
Maar misschien dat minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt hun die uitweg gaat ontnemen. Ze overweegt van wiskunde een verplicht examenvak te maken.
Analytisch vermogen
Dat zegt de minister, die in april nog te gast was in onze chatbox, vandaag in een interview met dagblad Trouw: "Het vak is niet alleen belangrijk om goed te kunnen doorstromen naar vervolgopleidingen, het bevordert ook het analytisch vermogen."
Lesuren wiskunde gedaald
De minister is aan het denken gezet door de Onderwijsraad, een groep slimme mensen die haar tips en trucs geven over hoe ze het onderwijs beter kunnen maken. De Onderwijsraad heeft een trend gespot: het aantal lesuren wiskunde is de afgelopen 20 jaar met bijna de helft gedaald.
Kwadraten, groenten en fruit
En hoe minder tijd je aan de sommen besteedt, hoe lager je cijfers worden. De minister gaat de komende maanden uitrekenen of het een goed idee is om iedereen verplicht aan de wortels en kwadraten te zetten. Omdat het goed voor je is, net zoals groente en fruit.
Reacties Reacties
15💜 Lucht je hart, help elkaar en blijf respectvol 💜
Lees onze volledige Communityregels
E.
Oke, het is inderdaad wel zo dat het handig dat je een paar sommetjes op kunt lossen. En ja, de dingen die hier worden genoemd zijn ook niet zo moeilijk, maar als je ziet wat je aan wiskunde krijgt, dan is dat toch wel ff wat moeilijker... Wat is het doel van deze actie? Je moet er rekening mee houden dat niet iedereen nou eenmaal goed is in wiskunde. Dus wat doe je: geef ze wiskunde. Moet dat ons onderwijs beter maken? Gaat dat er voor zorgen dat Nederland weer aan de top van het onderwijs komt zoals minister van Bijsterveldt zo graag wil? Wordt het onderwijs er beter van als je kinderen dingen laat doen waar ze niet goed in zijn? Volgens mij he, gaan de gemiddelde cijfers dan omlaag... en niet OMHOOG zoals eigenlijk 'de bedoeling is'. Zou het niet veel beter zijn als iedereen precies d?t gaat doen waar hij of zij goed in is? En tuurlijjk, er zijn van die dingen die iedereen moet leren, ook als ze er niet goed in zijn, maar h?, er zijn toch niet voor niets profielen zodat je vakken kunt kiezen die JIJ leuk vindt en waar JIJ goed in bent! Laten we ons daar nou eens op richten, dan worden de resultaten volgens mij veel beter, en echt, het lijkt me dat het Nederlandse onderwijs daardoor beter kan worden, en niet door leerlingen dingen te verplichten die ze moeten doen waar ze niet goed in zijn...
Maar we mogen niet meer slim worden, stel je voor zeg, allemaal slimme mensen, wat zul je daar een last van hebben als overheid. Al die slimme mensen zullen een gevaar voor je zijn, want weetje, al die slimme mensen kunnen nadenken en zullen dwars door je spelletjes die je speelt heen kijken. En wat dan nog het ergste is, ze kunnen zelfs in opstand komen! Nou reken maar dat als jij aan de macht bent en het volk komt op wat voor manier dan ook in opstand tegen je, dan ben je daar niet zo blij mee, want dan voel je je bedrijgt en moet je wel toegeven dat je iets fout gedaan hebt, dat je foute spelletjes gespeeld hebt. Nee, we kunnen met z'n allen maar beter dom blijven, want dat is gewoon wel zo makkelijk he. Lekker geen last van al die mensen, kun je lekker doen wat je zelf wilt en n?g meer geld verdienen...
Vroeger, en dan spreek ik over de jaren '50/'60 ongeveer, was het de bedoeling dat iedereen een kans kreeg. Iedereen moest de kans krijgen om door te studeren en slim te worden. Maar dat mag dus niet meer want dan worden we met z'n allen te slim. Je moet maar lekker dom blijven zoals ik al zei. En hoe zou je dat nou doen?
Juist, zorg dat ze iets hebben wat ze moeilijk vinden, waar ze niks van snappen en hopelijk, ja, blijf je dan ook nog lekker een keertje zitten. Maar ho, dat gaat geld kosten dus nee dat is het ook niet helemaal... Maar! Dat laat je ze toch gewoon lekker zelf betalen! Als ze dan toch zo nodig willen studeren, of wat dan ook, dan moeten ze dat ook maar lekker zelf betalen! Verdienen ze tenminste ook nog eens wat aan je. Studeren (ongeacht het niveau) moet weer iets worden wat alleen voor enkele mensen voorbehouden is, en het liefst kiest de overheid die mensen natuurlijk zelf. Maar het eerste wat zal gaan gebeuren is dat je z?lf je studie mag betalen. En heus, dat komt er aan, dat geef ik je op een briefje.
Dus laten we met zijn allen eens nadenken en niet zomaar klakkeloos aannemen wat er gezegd wordt. Doorzie de spelletjes die de overheid speelt, want echt, OVERAL zit een bedoeling achter. De overheid is geen liefdadigheidsinstelling ook al doen ze zich zo voorkomen. Wat denk je nu als je dit gelezen hebt?
A.
@erweka: MEE EENS!
D.
E.
E.
A.
En vervloekt zij degene die het heeft bedacht.
Voor de mensen die vinden dat de mensen die slecht in wiskunde zijn niet zo moeten zeuren: als de talen verplicht zouden zijn, zou het ongeveer hetzelfde plaatje zijn voor hen. (Gezien mensen die slecht zijn in wiskunde eigenlijk altijd automatisch beter zijn in talen en andersom)
Slecht zijn in wiskunde is niet leuk. Ik ben zo slecht dat ik er vorig jaar mee werd geconfronteerd dat ik geen VWO examen zou kunnen doen. Waarom? Omdat ik het toch niet zou halen vanwege wiskunde.
Oh. Dus alle VWO-ers moeten perse een voldoende kunnen halen voor wiskunde? Als je voor de rest zevens, achten en negens kunt halen is dat blijkbaar nog steeds niet genoeg.
Nee, ik denk dat als wiskunde al voor alles en iedereen verplicht gaat worden, discalculie op zijn minst een erkende stoornis moet gaan worden met serieuze voordelen, zoals bij dyslexie. Maar goed, wie ben ik, een 5 VWO leerling die slecht is in wiskunde.
F.
superrrrrrrrrrrrr toffe Docent
N.
S.
Het klinkt misschien een beetje raar. Maar ik heb wiskunde in de 2e laten vallen. Lekker makkelijk dacht ik... Maar nu wil ik dokter worden en blijkt dat je daar wiskunde voor nodig hebt. En ja, dat is dan behoorlijk balen.
Nu ben ik namelijk bezig om in 4 maanden 2 jaar wiskunde in te halen.
Dus aan iedereen die wiskunde een stom vak vind: Laat het niet vallen! Je weet maar nooit!
L.
J.
G.
E.
Oke, het is inderdaad wel zo dat het handig dat je een paar sommetjes op kunt lossen. En ja, de dingen die hier worden genoemd zijn ook niet zo moeilijk, maar als je ziet wat je aan wiskunde krijgt, dan is dat toch wel ff wat moeilijker... Wat is het doel van deze actie? Je moet er rekening mee houden dat niet iedereen nou eenmaal goed is in wiskunde. Dus wat doe je: geef ze wiskunde. Moet dat ons onderwijs beter maken? Gaat dat er voor zorgen dat Nederland weer aan de top van het onderwijs komt zoals minister van Bijsterveldt zo graag wil? Wordt het onderwijs er beter van als je kinderen dingen laat doen waar ze niet goed in zijn? Volgens mij he, gaan de gemiddelde cijfers dan omlaag... en niet OMHOOG zoals eigenlijk 'de bedoeling is'.
B.