Een nieuwe studie, een nieuwe school, een nieuwe stad: super spannend natuurlijk. Mocht je vlakbij je studie willen gaan wonen, dan zul je waarschijnlijk moeten hospiteren. Maar hoe werkt dat?
Dit is een artikel van Studenten.com
Studenten.com helpt jou door je studententijd heen. Van eerstejaars tot masterstudent: we got you! Op Studenten.com lees je verhalen die je wilt doorvertellen. Volg Studenten.com op Instagram, TikTok, luister de podcast of neem een kijkje op de website.
Op dat gebied zijn veel ongeschreven regels. Niemand schrijft ze op, maar iedereen weet ervan af. Gelukkig zijn wij er en zetten we ze voor je op een rij.
1. Kom niet stipt op tijd, maar ook niet te laat
Klinkt lekker vaag hé? Dat is het ook, geven we toe. Hiermee wordt bedoeld dat het onbeschoft is om te laat te komen, maar ook een beetje awkward als je stipt op tijd komt. Dus: heb je een afspraak om drie uur, kom dan rond de vijf à tien minuten later. Dan heeft het huis de tijd zich voor te bereiden en ontwijk je ongemakkelijke situaties. Neem geen risico door te laat vertrekken. Loop liever een rondje wanneer je te vroeg bent, zo leer je ook je misschien toekomstige woonomgeving kennen.
2. Bedenk dat dit niet je enige kans is op een kamer
Een fout die vaak wordt gemaakt, is denken dat deze hospi - afkorting voor hospiteeravond - de enige kans is op een kamer. Er zijn zoveel huizen en mogelijkheden waar je nu nog niet eens over hebt nagedacht. Ik denk altijd maar: waar de ene deur dichtgaat, gaat de andere deur open. Stress daarom niet. Die stress is af te lezen tijdens een hospi en vaak gedraag je je daardoor niet als jezelf.
3. Wees open, maar vertel niet téveel over jezelf
Je wil graag een kamer en denkt dat alles op tafel gooien het beste beeld van jou geeft. Wanneer je zo bent moet je dat vooral doen, maar houd ook wat dingen voor jezelf. Vertel bijvoorbeeld niet gelijk je hele geschiedenis, maar vertel de delen waar jij trots op bent. Geloof me, dat doet iedereen. Je weet vaak wel wanneer het goed voelt om bepaalde dingen te vertellen.
4. Praat over andere dingen dan je studie
Tuurlijk wil je het ijs breken. Het is dan logisch om te vragen welke studie je huisgenoten volgen. Het is alleen niet zo'n originele vraag, waarschijnlijk vraagt iedereen dit. Bereid je daarom een beetje voor door te weten wat er speelt in jouw toekomstige studententijd. Hebben ze bijvoorbeeld een introweek gehad of hadden ze misschien andere activiteiten? Handig om te vragen als je je wil aansluiten bij een vereniging.
5. Doe je niet anders voor dan je bent
Dit puntje is het belangrijkst. Als je jezelf anders voordoet dan je bent, dan ga je straks op een plek wonen die niet bij je past. En dat is voor niemand leuk. Wees dus vooral jezelf en vertel wat jouw interesses zijn en wat jij zoekt in een huis. Het gaat niet alleen om wat zij zoeken, maar vooral om wat jij zoekt. Sluit dat bij elkaar aan? Dan zou het best eens kunnen gaan werken tussen jullie.
6. Neem hospiteren niet te persoonlijk op
Treur alsjeblieft niet om een ‘afwijzing’. Wie wil nu wonen bij jongens of meiden die jou niet in huis willen? Nogmaals: er zijn zoveel plekken om te wonen. Het komt goed.
7. Staar jezelf niet blind op de scheiding officiële en onofficiële huizen
Dit punt geldt vooral voor studenten die zich gaan aansluiten bij een studentenvereniging. Staar je niet blind op ‘alleen officiële huizen zijn leuk’. Tuurlijk zijn officiële verenigingshuizen heel leuk. Maar daar heb je ook een hoop regels. Als eerstejaars moet je veel klusjes doen en slaap je in de kleinste kamer. Daarnaast heb je een hoop verplichtingen en woon je vaak met best veel studenten in een huis. Niet voor iedereen is dit de beste optie. Word je het daarom niet bij een officieel huis? Treur niet en kijk verder!
Reacties Reacties
0💜 Lucht je hart, help elkaar en blijf respectvol 💜
Lees onze volledige Communityregels
Bezig met laden...