Hoe zien de examens in België eruit?

Door Megan

Hoewel de eindexamenperiode voor iedereen stressvol is, zijn er veel verschillen tussen de Vlaamse en Nederlandse eindexamenprocedure. Sterker nog, het gaat er bij ons in België compleet anders aan toe dan bij jullie. Benieuwd hoe wij examen doen? Neem een kijkje in Vlaanderen! 

Megan deed twee jaar geleden (mondeling) examen op een school in Vlaanderen. Zij blogde hierover voor Scholieren.com, want deze examens gingen er een tikje anders aan toe. We vonden haar verhaal zo bijzonder dat we het dit jaar opnieuw met je delen.

1. Tijdstip

Terwijl jullie in Nederland op dit moment volop bezig zijn met het maken van jullie examens, zitten laatstejaars in België nog steeds in hun schoolbanken notities te nemen. Dit jaar starten mijn examens op 9 juni.

'Mijn' examens? Ja, inderdaad, mijn. De begin- en/of einddatum van de examens is namelijk niet per se hetzelfde voor iemand van een andere school, een andere studierichting of leeftijd. Zelfs de examenroosters zijn voor iedereen verschillend.

2. Niet landelijk

In tegenstelling tot de Nederlandse examens, die door een vakcommissie worden opgesteld en dus voor iedereen van hetzelfde niveau gelijk zijn, kunnen de Vlaamse examens niet met elkaar worden vergeleken. Onze examens  worden door de leerkracht(en) opgesteld, maar dit houdt niet in dat de klassen met éénzelfde vakleerkracht hetzelfde examen hebben. Ingewikkeld, is het niet?

3. Aanloop

Alle laatstejaars hebben een aantal eindwerken of papers te maken. Ook dit is afhankelijk van de school, de studierichting én de vakleerkracht(en). Zo bestaat er in onze school een eindwerk geschiedenis, wiskunde, economie, latijn, esthetica, extra wetenschappen enzovoort. 

Facultatieve lessen hebben wij niet. We hebben les tot de dag voor de eindexamens beginnen. Mijn school last wel een 'herhalingsweek' in: dit wil zeggen dat er in de vijf dagen voor het allereerste examen géén toetsen meer worden gegeven. Iedereen is wel verplicht aanwezig te zijn. De dag voor de aanvang van de examenperiode eindigen de lessen om 12h. Dit is ook het geval tijdens de examenperiode zelf, mits het om schriftelijke examens gaat. 

4. Mondeling

Alle laatstejaarsstudenten van mijn school leggen (de meeste van) hun examens mondeling af.  Dit houdt in dat we de vakken waarvoor we eindwerken hebben gemaakt, mét diapresentatie moeten verdedigen. De vakleerkracht en een eventuele externe jury is aanwezig, en heeft de mogelijkheid vragen te stellen.

Voor andere vakken, zoals bijvoorbeeld godsdienst of Nederlands, krijgen we voor de start van het examen een kwartier tot een halfuur tijd ons vragenblad te bekijken. Dit betekent dat er snel moet worden gewerkt; je hebt geen tijd om iedere vraag languit te beantwoorden. 

Het belangrijkste is dat je alle vragen gezien hebt voor het examen start. Is de voorbereidingstijd om, dan ga je tegenover de vakleerkracht zitten om je examen af te leggen. Indien je de vragen niet grondig genoeg beantwoordt, heeft de leerkracht de mogelijkheid door te vragen. Een mondeling examen duurt, samen met de voorbereidingstijd, ongeveer een uur. 

Al met al zien de Vlaamse examens er dus behoorlijk anders uit dan de Nederlandse. En, welke examenprocedure verkies jij? 

Dit blog is origineel verschenen op 30 april 2018.

Gepubliceerd op 24 april 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Hoe kies je een studie die past bij wat je later wil gaan doen?

Je bent bijna klaar met je middelbare school en weet al wat voor werk je later wilt gaan doen. Maar hoe vind je de studie die past bij jou plannen voor later? Lees alle tips over het vinden van de studie die past bij wat je later wilt gaan doen op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.