Hoe reken ik m'n examencijfer uit?

Reken maar even je cijfer uit.Nu de normeringen bekend zijn kan je je definitieve cijfer uitrekenen. Dat wil zeggen, als je hebt nagekeken welke antwoorden je goed had. Het kan geen kwaad om het nog eens voor je zelf na te kijken, zeker als je nét bent gezakt of nét niet die 8 hebt waardoor je niet hoeft te loten voor je vervolgstudie.

De formule
We belden met Steven de Jong, voorzitter van 't LAKS, en die legde het ons haarfijn uit. De formule is:
9 x (behaalde punten / lengte van de scoreschaal) + normeringsterm.Dus om een voorbeeld te nemen. Je deed vwo Engels (vernieuwde profielen). Je hebt zelf uitgezocht dat je 40 punten hebt behaald. De scoreschaal (zie het pdfje bij de normeringen) is 57. En de normering is vastgesteld op 1,1. Dan heb je gehaald: 9 x (40 / 57) + 1,1 = 9 x 0,7 + 1,1 = 7,4.

UPDATE 2017: als je je cijfer wilt berekenen voor de examens van dit jaar kun je het beste onze tool op de eindexamenpagina invullen!

Gepubliceerd op 3 mei 2019


Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op onze eindexamenpagina. Abonneren op ons spannende Youtube-kanaal doe je hierrr!