Hoe leer je veel examenstof?

Door Nationale Examentraining

Het is middenin de nacht. Je wordt zwetend wakker. De examens! Hoe gaat het ooit lukken om al die informatie die de afgelopen jaren op je is afgevuurd in je hoofd te krijgen? Met deze tips om veel stof in je kop te krijgen ben je een stuk dichterbij een diploma met jouw naam erop! Lees, doe er je voordeel mee en relax.

 1. Structureer en leer!
  Herstructureer de stof die je moet leren. Ga bijvoorbeeld actief aan de slag met het vinden van een logische manier om jouw aantekeningen opnieuw te ordenen. Door actief aan de slag te gaan met de informatie wordt die beter opgeslagen. Je brein houdt ook van doelmatig werken; dus stel jezelf doelen!
   
 2. Vraag het jezelf
  Lees de stof en stel jezelf daar vragen bij. Je hoeft het antwoord nog niet te weten, maar je zorgt er zo voor dat je al op zoek gaat naar antwoorden, waardoor de stof beter blijft hangen. Wat nog beter werkt: schrijf vragen op kaarten en stel jezelf die een aantal keer tijdens het leren.
   
 3. Maak het visueel
  Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat informatie beter blijft hangen als je het visueel maakt. Het tekenen van bijvoorbeeld een mindmap kan je helpen om informatie makkelijker te begrijpen en om de informatie uit je brein te vissen op het moment dat je het nodig hebt.
   
 4. Fases zijn de basis
  Alle stof van een vak in één keer willen leren is niet handig. Je kunt de verschillende vakken beter een beetje afwisselen en spreiden over de tijd die je nog hebt tot het examen. Door meerdere keren kortere periodes te leren zorg je dat de stof in je langetermijngeheugen terecht komt.
   
 5. Luister naar jezelf
  Je brein onthoudt je eigen stem extra goed. Lees belangrijke stukken informatie dus hardop. Extra punten als je er een ritme in brengt: hoe meer zintuigen, hoe beter voor het onthoudproces! Niet voor niks dat je Sorry van Justin Bieber helemaal mee kunt zingen.
   
 6. Lees iemand de les
  Trek je vader, moeder, broertje, zusje, buurman, wie dan ook aan de mouw en leg hem of haar de stof uit die je net hebt geleerd. Nog beter: laat hen ook vragen stellen. Zo ontdek je welke onderdelen je nog niet zo goed onder de knie hebt.
   
 7. Post it’s
  Schrijf belangrijke informatie op Post It’s en beplak je kamer ermee. Zo zie je de informatie vaak voorbij komen. En het ziet er ook nog eens gezellig uit!

Deze blog is origineel verschenen op 25 april 2016.

Gepubliceerd op 29 april 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.