Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

27 mei 2021

Heel veel lullen in vwo-examen TeHaTex

Van Bernini tot Andy Warhol: vwo'ers mochten vanmiddag aan de bak voor het examen TeHaTex. "Tekentoetsen zijn altijd een beetje freestylen, dus ik vind het moeilijk inschatten hoe het ging", reageert Nora Stokvis (17).

Bij Myrthe Tijman (18) ging het beter dan verwacht. "Het is niet mijn beste vak, dus ik vreesde wel voor dit examen. Maar het viel me mee."

Het examen begon met vragen over het schilderij Hase van de Duitse schilder Dürer. De vragen daarover vond Myrthe goed te doen. "Je moest vertellen hoe het schilderij was gemaakt en beargumenteren waarom het een autonoom werk was. Ik weet niet meer wat ik precies heb ingevuld, maar die kon ik wel goed beantwoorden." 

Twee kenmerken kon ik wel bedenken, maar de derde was heel erg slap gelul

Brillenbox

Volgens Nora moesten er vaak kenmerken gegeven worden, bijvoorbeeld bij de vraag over de Brillo-box van Andy Warhol. "Daarbij moesten we drie kenmerken geven hoe die doos dynamisch was. Twee kon ik nog wel bedenken, maar de derde was heel erg slap gelul."

Lullen is sowieso een belangrijk onderdeel van toetsen van het vak tekenen, vindt Nora. "Als je daar goed in bent, dan kom je heel ver." Myrthe kan zich ook vinden in deze analyse. "Het is heel erg: gewoon wat opschrijven, hopen dat je de goede richting hebt gekozen en dat er iets in zit wat bij het antwoord past." 

Schaaltjes

De vraag over de schaaltjes van Hella Jongerius vond Nora wel makkelijk. "In die schaaltjes had ze dieren gezet met een patroon erbij. Bij een specht stonden bijvoorbeeld stipjes en wij moesten dan uitleggen waarom er voor stipjes was gekozen. Dat was wel logisch, want een specht maakt natuurlijk gaatjes. Dus die was wel makkelijk."

De vraag over de koepels van Boromini daarentegen, zorgde voor meer stress. "Boromini had plattegronden gemaakt van ovalen koepels, maar die sloten niet goed aan, dus hij had wijzigingen gemaakt. Wij moesten aan de hand van een foto van het eindresultaat weten welke wijzigingen dat waren. Ik heb heel lang naar de foto gestaard en uiteindelijk twee dingen ingevuld die 100 procent fout zijn." 

Ook Myrthe had moeite met deze vraag. "Ik heb geen verstand van architectuur, dus vragen daarover vind ik sowieso moeilijk. Er zat ook best wat architectuur in het examen; zeker een derde ging daarover. Dat maakte het wel lastig." 

Filosofen

Wat de vwo'er ook moeilijk vond, waren de vragen over wat filosofen van kunstwerken vonden. "We moesten een aantal ingewikkelde teksten lezen van in totaal iets van 80 bladzijdes die gingen over wat personen van de werken vonden. Bij een paar had ik echt geen idee meer wat het ook alweer was." 

Voor Myrthe was dit een van haar moeilijkste examens, maar ze verwacht wel dat ze er een voldoende uitgesleept heeft. En het was ook haar laatste examen. "Ik ben blij dat het erop zit. Vooral dit examen." 

De beste start van je studententijd

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke twee weken tips

Over de intro, hospiteren, verenigingen & meer

Leuke acties & kortingen

Van de makers van Studenten.com & Studententijd de Podcast

Gepubliceerd op 27 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?