Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Havo-examen Frans erg gemengd ontvangen

Het examen Frans werd voor 11.887 havo scholieren vandaag réalité. De reacties erover zijn erg verdeeld: de een vond het 'geen verrassend examen' en de ander kreeg het examen na veel moeite niet eens af. 

Voor Tessa Bosman had het examen geen verrassingen in petto: "Het examen bestond uit van die basic teksten die je elk jaar in examens tegenkomt. Bijvoorbeeld over Lodewijk XIV en het milieu. Dus ik heb wel vertrouwen in een goed cijfer."

Veel meerkeuzevragen

Sam Cornelisse vond het na de eerste tien vragen ook wel 'prima' gaan: "Volgens mij waren er een stuk of veertien teksten, dus dat is aardig wat. Er waren namelijk heel veel meerkeuzevragen. De eerste tien vragen waren een beetje vaag. Ik heb over de eerste acht vragen ook een uur gedaan, maar heb het examen wel af gekregen."

Niets nieuws aan de zon

Volgens docente Frans Swannet van den Akker was het een typisch examen Frans: "Mijn eerste indruk was dat het een lang examen was, maar qua onderwerpen vond ik het helemaal niet verkeerd. De eerste vragen vond ik wel taai, iets wat een kwestie is van eraan wennen. Dat ervoeren mijn leerlingen ook, maar als je eenmaal op stoom bent gekomen, gaat het wel goed. De teksten in het examen over bijvoorbeeld Lodewijk en de Tour de France zaten al vaker in examens. Het was niets nieuws onder de zon. Met een goede voorbereiding kon je het goed maken."

Onduidelijke vragen en ingewikkelde teksten

Veerle vond het examen juist een regelrechte ramp: "Er zaten teksten in het examen die over veel te ingewikkelde onderwerpen gingen: De tekst over de Zonnenkoning bijvoorbeeld, die heb ik gewoon vijftien keer opnieuw moeten lezen. De vragen leek ook zo ontzettend op elkaar: soms zat er maar één woordverschil in. Het waren woorden die ook niet echt omschreven waren in het woordenboek. Aan het einde van de tijd had ik pas 30 van de 45 vragen beantwoord. Ik bleef gewoon hangen bij die vragen."

Multiple choice bij open vragen

Ook Anne-Ruth de Bruin kwam in de problemen: "Bij veel open vragen moest je 'wel' of 'niet' beantwoorden, dat was heel vaag. Dat hadden beter meerkeuzevragen of andere soort vragen kunnen zijn. Met de oefenexamens haalde ik zevens, maar dit examen ging naar mijn idee niet zo heel goed."

"Veel klachten over lengte examen"

Volgens Sterre, klachtencoördinator van het LAKS, wordt er veel geklaagd over de moeilijkheidsgraad van het examen: "Het examen was volgens scholieren te lang en de teksten waren te ingewikkeld. Vraag 33, tekst zeven en tekst acht worden veel genoemd in de klachten. Of het klachtenaantal in lijn loopt met voorgaande jaren, hopen we vanavond uit te vinden."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 12 mei 2017


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?