Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Veel klachten over havo-examen wiskunde A: 'Ik heb er weinig vertrouwen in'

Maar liefst 43.711 havo-kandidaten maakten vanmiddag het eindexamen wiskunde A. Voor velen van hen was het het eerste examen. "Het was wel een beetje onwennig, zo voor de eerste keer in de examenzaal", vond Dirk van Leipsig (18). Over het examen zelf zijn veel klachten binnengekomen. 

Carolien Grootendorst (17) is goed in wiskunde en vond het dus ook wel lekker gaan. "Alleen bij de tweede opdracht moesten we de verdunningsfactor berekenen voor het verdunnen van een drankje, maar ik wist niet hoe ik de formule moest herleiden. Dat was wel even stressen." Carolien vertelt dat ze de vraag heeft overgeslagen en er aan het einde nog opnieuw naar heeft gekeken. "Toen snapte ik het nog steeds niet, maar ik heb wel wat ingevuld."

Formules

Wiskundedocent Menno Lagerwey, die zelf veel scholieren heeft bijgestaan op zijn Youtubekanaal Math with Menno, denkt ook dat het examen goed te doen was voor de havisten. "Er zaten niet zoveel algebra-onderdelen in, dus weinig formules om om te schrijven. De formules die omgeschreven moesten worden, waren wel best ingewikkeld." Ook viel het Lagerwey op dat geen enkele vraag over het eerste blaadje van het formuleblad ging. "Vorige jaren was dat wel zo en waren daar ook veel punten mee te verdienen. Dat vond ik dus wel teleurstellend. Over het algemeen waren de leerlingen die ik heb gesproken wel positief over het examen." 

Ook bij Dirk viel het examen mee. "Ik vond het redelijk makkelijk. Ik ging lekker vlot en was om kwart voor vier al klaar." Wel viel het hem op dat veel kandidaten wel lang met het examen bezig waren. "Ik zit nog bij de ingang en heb nog maar weinig mensen naar buiten zien komen."

Te lang

Devona Siebeling (18) vond het examen inderdaad te lang. Het huilen stond haar dan ook nader dan het lachen toen ze de examenzaal uitkwam. "Er waren 23 opgaven en bij opgave 18 hoorde ik dat we nog 5 minuten hadden. Toen ging ik heel snel kijken of ik ergens nog iets kon invullen om punten te scoren, maar ik heb er niet zoveel vertrouwen in." De statistiekvragen gingen gelukkig wel goed. "Wat dat betreft was het niet echt moeilijker dan ik had verwacht, vooral de tijd was een dingetje." 

Devona was niet de enige die moeite had met de lengte van het examen. Ook Marijn Buijse (17) en Louk van Loon (16) vonden het krap. "Ik had het examen net af en wilde hem nog even doorkijken, maar toen was de tijd al om", zegt Marijn. Louk had de laatste opdracht niet af. "Dat was een onderzoeksopdracht. Dat is een hele lange opgave waar je veel punten kan halen." 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#teameindexamen 🤣🤣🤣

Een bericht gedeeld door EIND EXAMEN MEMES 2019 (@eindexamenmemes2019.nl) op

 

Klachten

Er is bij het LAKS veel geklaagd over de lengte van het examen. Er zijn al bijna 10.000 klachten binnengekomen. "Mensen vonden het te moeilijk en te lang", vertelt Bibi Reiniers, klachtencoördinator van het LAKS.

Dit blijkt ook uit de uitslag van de poll op onze site. 66 procent geeft aan dat ze het examen 'echt moeilijk' vonden. 

Op Twitter uiten havisten ook hun frustratie:

 

Gepubliceerd op 9 mei 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?