Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

20 mei 2019

Goodbye Lenin in prima vwo-examen filosofie

Door Roos

Het is een zware dag voor de 3.628 vwo'ers met filosofie in hun pakket. Vanochtend moesten ze hun hoofden breken over de werkelijkheid en de zin van het bestaan, terwijl ze vanmiddag bij wiskunde geacht worden het enige juiste antwoord te geven. "Twee keer drie uur zitten, dat is pittig", vindt ook Marinka Hack (17).

Gelukkig hebben de examenmakers het de filosofen niet al te moeilijk gemaakt. "Als je goed geleerd had, was dit examen te doen. En zelfs als je minder goed geleerd had, dan kon je er wel iets van maken. Je kon bijvoorbeeld veel opzoeken in het woordenboek", vertelt Marinka. 

Emma Voogd (17) is het met Marinka eens. "Ik was blij verrast, het ging echt wel goed. Het was fijn dat je steeds kon terugvallen op de teksten. Je hoefde niet zoals in vorige examens zelf filosofen, hun gedachtegoed en bepaalde stromingen te combineren. Vaak werd er in de tekst zelf al een naam gegeven of gedachtegoed uitgelegd," licht Emma toe.

Marinka voegt nog toe dat er wel één vraag was waar zij en haar klasgenoten moeite mee hadden. "Het betrof die vraag over de visie van Hume op identiteit. Klasgenoten snapten niet helemaal waar het over ging."

Goodbye Lenin

Olav Koning (18) had iets meer moeite met het examen. "Ik vond het best wel lastig. De eerste tekst was meteen diep, die ging over het bestaan en of je wel echt zelf kunt denken." De opgave over de film 'Goodbye Lenin' vond hij wel leuk. "Die ging over de fictieve werkelijkheid die een jongen schept voor zijn moeder, die ontwaakt uit een coma na de val van de Berlijnse muur."

Ook Emma en Marinka viel deze vraag in positieve zin op. Marinka: "Ik had bij geschiedenis al fragmenten van de film gezien, dat was handig. Maar ook in de tekst werd het verhaal goed uitgelegd." Docente Katherine Gardiner sluit zich aan bij de scholieren. "Deze film en de vragen die erbij hoorden waren zeer toepasselijk voor het thema scepticisme."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FILO VWO #teameindexamen

Een bericht gedeeld door EINDEXAMEN MEMES 2019 (@eindexamenmemes2019.nl) op

14 kantjes

Gardiner is ook enthousiast over de rest van het examen. "De vragen waren goed verspreid over de inhoud en er zaten geen immens complexe situaties in. Volgens mij kende dit examen geen grote verrassingen", aldus de docente. Gardiner: "Er zaten bovendien maar weinig vragen in over andere onderwerpen zoals ethiek. Dat was wel fijn voor de leerlingen, want die stof is misschien al wat weggezakt."

Het enige nadeel aan dit examen was het vele schrijfwerk. "Ik heb mijn handen helemaal kapot geschreven", vertelt Emma. "Ik heb zeker 8 kantjes vol gepend en een vriendin van mij had er zelfs 10,5. Je moet gewoon heel veel schrijven, voor relatief weinig punten." Dat is niet alleen voor de scholieren zwaar. "Ik begreep dat enkele van mijn leerlingen zelfs 14 kantjes beschreven hebben en dat moeten wij dus allemaal binnen korte tijd nakijken", lacht Gardiner.

Filosofie én wiskunde

Marinka, Emma en Koning hebben geen klachten over het examen zelf, maar wel een tip voor de planners. "Voor veel scholieren met filosofie in hun pakket is wiskunde een lastig vak, dus dat ze filosofie en wiskunde op één dag plannen, dat begrijp ik niet", legt Emma uit. Gardiner onderschrijft dit: "Die combinatie van examens is inderdaad wat onfortuinlijk."

Een klacht hierover indienen heeft volgens de scholieren niet zoveel zin, omdat zij daar niets meer aan hebben. Ook over de inhoud van het examen zal niet veel geklaagd worden, want dat zat prima in elkaar. Op moment van schrijven zijn er pas 13 klachten binnen bij het LAKS.

 

Gepubliceerd op 20 mei 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?