Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens...de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jullie ermee omgaan en wat jullie vinden van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek!

Doe mee

Geen zuur-basereacties in havo-examen scheikunde

Ruim 26.000 havisten maakten op hun laatste krachten het examen scheikunde. Een pittig vak om de examenperiode mee af te sluiten. De chemie tussen kandidaat en het examen was voor sommigen dan ook ver te zoeken, zoals bij Marijn Buijse (17).

Hij neemt lacherig van wanhoop de telefoon op: "O jongens, dat was niet best". Van tevoren had Marijn er al rekening mee gehouden dat dit examen lastig ging worden. "Ik begreep er niet veel van, dat was eigenlijk het hele jaar al zo", vertelt hij. Vanmorgen probeerde hij de zaak nog te redden door het onder scholieren beroemde filmpje 'scheikunde in 70 minuten' van scheikundeheld Sieger Kooij te kijken. "Daar heb ik nog wel wat uitgehaald, maar toen ik dat tegen vrienden vertelden zeiden zij 'weet je dat nu pas?'"

 

Gelukkig ging het niet bij iedereen zo dramatisch. Leoniek Derene (16) klinkt juist extreem opgelucht. "Voor mijn gevoel ging het heel goed. Ik word nu boos aangekeken door mijn vriendinnen, want zij vonden het wel moeilijk", lacht ze. "Normaal ben ik redelijk goed in scheikunde, maar slecht in de rekenvragen. Maar op dit examen kon ik 4 van de 5 rekenvragen prima maken", aldus Leoniek.

Moeilijker dan vorig jaar

Volgens Carolien Grootendorst (17) was het examen wel voorspelbaar. "Er zaten dezelfde soort vragen in als vorig jaar. De eerste helft ging echt goed, maar daarna verloor ik wel mijn concentratie. Dan is het wel moeilijker om gefocust te blijven en goed te blijven lezen. Ik moest steeds vaker even terug in naar de tekst, om opnieuw de vraag te lezen." Carolien hoopt wel op een goed cijfer. "Ik ga volgend jaar studeren om scheikundedocent te worden, dus dat zou leuk zijn. Maar gelukkig telt vooral motivatie en niet je examencijfer."

Docente Jenny Hoefnagels kan goed begrijpen dat sommige scholieren worstelden met het examen. "Het examen scheikunde is voor veel scholieren best pittig, zeker als het helemaal aan het eind plaatsvindt. Het examen was op zich prima en de lengte was goed. Ik denk dat het wel wat moeilijker was dan vorig jaar", concludeert Hoefnagels. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SK HAVO #teamgeslaagd #teameindexamen

Een bericht gedeeld door EINDEXAMEN MEMES 2019 (@eindexamenmemes2019.nl) op

 

Vraag 17

Carolien noemt vraag 17 als een vraag waarbij ze in de problemen kwam. "Je moest berekenen hoe lang een vrachtwagen kon rijden tot een bepaalde stof uitgewerkt was. Er stonden heel veel gegevens in de tekst en ik wist niet waar ik moest beginnen." Hoefnagels had al verwacht dat scholieren moeite zouden hebben met deze vraag. "Er zat zoveel tekst bij deze vraag en hij bevatte een opsomming van gegevens. Dat maakte het moeilijk."

Verder miste Hoefnagels nog wel wat onderwerpen in het examen. "Er zat bijvoorbeeld geen vraag in over zuur-basereacties. Dat is een groot onderwerp binnen het vak scheikunde." Leoniek was daar alleen maar blij om. "Niet erg dat het niet in dit examen zat, want daar snapte ik niks van." Verder had Hoefnagels nog wel wat vragen verwacht over polymeerchemie.

Klachten en prognose

Over het examen scheikunde druppelen mondjesmaat klachten binnen, op dit moment zijn het er iets meer dan 500. Er is nog geen duidelijk beeld van klachten over specifieke vragen.

Carolien, Marijn en Leoniek zijn nu allemaal klaar met hun examens. Nu begint het lange wachten tot de uitslag. Hoewel, Marijn krijgt van zijn school begin juni al een prognose. "Onze school berekent op basis van je behaalde aantal punten en een schatting van de n-term of je waarschijnlijk wel of niet geslaagd bent. Die prognose horen we dan op 3 juni", legt hij uit. "Als je dan 'waarschijnlijk gezakt' bent, heb je iets langer de tijd om je voor te bereiden op de herkansingen", vertelt Marijn.

 

 

  • {{ option.percentage }}%
    {{ option.option }}

{{ survey.votes }} stemmen

Gepubliceerd op 21 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.