Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

21 mei 2019

Geen zuur-basereacties in havo-examen scheikunde

Door Roos

Ruim 26.000 havisten maakten op hun laatste krachten het examen scheikunde. Een pittig vak om de examenperiode mee af te sluiten. De chemie tussen kandidaat en het examen was voor sommigen dan ook ver te zoeken, zoals bij Marijn Buijse (17).

Hij neemt lacherig van wanhoop de telefoon op: "O jongens, dat was niet best". Van tevoren had Marijn er al rekening mee gehouden dat dit examen lastig ging worden. "Ik begreep er niet veel van, dat was eigenlijk het hele jaar al zo", vertelt hij. Vanmorgen probeerde hij de zaak nog te redden door het onder scholieren beroemde filmpje 'scheikunde in 70 minuten' van scheikundeheld Sieger Kooij te kijken. "Daar heb ik nog wel wat uitgehaald, maar toen ik dat tegen vrienden vertelden zeiden zij 'weet je dat nu pas?'"

 

Gelukkig ging het niet bij iedereen zo dramatisch. Leoniek Derene (16) klinkt juist extreem opgelucht. "Voor mijn gevoel ging het heel goed. Ik word nu boos aangekeken door mijn vriendinnen, want zij vonden het wel moeilijk", lacht ze. "Normaal ben ik redelijk goed in scheikunde, maar slecht in de rekenvragen. Maar op dit examen kon ik 4 van de 5 rekenvragen prima maken", aldus Leoniek.

Moeilijker dan vorig jaar

Volgens Carolien Grootendorst (17) was het examen wel voorspelbaar. "Er zaten dezelfde soort vragen in als vorig jaar. De eerste helft ging echt goed, maar daarna verloor ik wel mijn concentratie. Dan is het wel moeilijker om gefocust te blijven en goed te blijven lezen. Ik moest steeds vaker even terug in naar de tekst, om opnieuw de vraag te lezen." Carolien hoopt wel op een goed cijfer. "Ik ga volgend jaar studeren om scheikundedocent te worden, dus dat zou leuk zijn. Maar gelukkig telt vooral motivatie en niet je examencijfer."

Docente Jenny Hoefnagels kan goed begrijpen dat sommige scholieren worstelden met het examen. "Het examen scheikunde is voor veel scholieren best pittig, zeker als het helemaal aan het eind plaatsvindt. Het examen was op zich prima en de lengte was goed. Ik denk dat het wel wat moeilijker was dan vorig jaar", concludeert Hoefnagels. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SK HAVO #teamgeslaagd #teameindexamen

Een bericht gedeeld door EINDEXAMEN MEMES 2019 (@eindexamenmemes2019.nl) op

 

Vraag 17

Carolien noemt vraag 17 als een vraag waarbij ze in de problemen kwam. "Je moest berekenen hoe lang een vrachtwagen kon rijden tot een bepaalde stof uitgewerkt was. Er stonden heel veel gegevens in de tekst en ik wist niet waar ik moest beginnen." Hoefnagels had al verwacht dat scholieren moeite zouden hebben met deze vraag. "Er zat zoveel tekst bij deze vraag en hij bevatte een opsomming van gegevens. Dat maakte het moeilijk."

Verder miste Hoefnagels nog wel wat onderwerpen in het examen. "Er zat bijvoorbeeld geen vraag in over zuur-basereacties. Dat is een groot onderwerp binnen het vak scheikunde." Leoniek was daar alleen maar blij om. "Niet erg dat het niet in dit examen zat, want daar snapte ik niks van." Verder had Hoefnagels nog wel wat vragen verwacht over polymeerchemie.

Klachten en prognose

Over het examen scheikunde druppelen mondjesmaat klachten binnen, op dit moment zijn het er iets meer dan 500. Er is nog geen duidelijk beeld van klachten over specifieke vragen.

Carolien, Marijn en Leoniek zijn nu allemaal klaar met hun examens. Nu begint het lange wachten tot de uitslag. Hoewel, Marijn krijgt van zijn school begin juni al een prognose. "Onze school berekent op basis van je behaalde aantal punten en een schatting van de n-term of je waarschijnlijk wel of niet geslaagd bent. Die prognose horen we dan op 3 juni", legt hij uit. "Als je dan 'waarschijnlijk gezakt' bent, heb je iets langer de tijd om je voor te bereiden op de herkansingen", vertelt Marijn.

 

 

Gepubliceerd op 21 mei 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?