Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

9 mei 2019

Geen verrassingen in examen Grieks

De kop is eraf! Althans, voor de 2.767 gymnasium-scholieren die vanochtend om 9.00 uur het examen Grieks hebben gemaakt. Op basis van een eerste peiling lijkt het erop dat examen best oké ging.  

Volgens Anne Kock (17) ging het examen volgens verwachting. "Er zaten geen rare, verrassende vragen in. Het enige dat ik miste waren vragen over stijlmiddelen. Daarover zat maar één vraag in het examen, terwijl we daar allemaal veel op geoefend hadden."

Het examen Grieks bestaat voor de helft uit vragen over teksten en voor de andere helft uit een vertalingsopdracht. Hoewel ze de vertaaltekst iets aan de lange kant vond, was die niet zo moeilijk. "Iedereen had het examen binnen de tijd af." Anne zat met acht andere kandidaten in de examenzaal. "Verder was de zaal helemaal leeg, maar dat was wel fijn. Zo konden we een beetje rustig inkomen."

Jordi Wiersma geeft examentraining in klassieke talen en denkt dat het examen over het algemeen wel goed te doen was. "De enige valkuil die ik kan bedenken, is dat het bij de tekstvragen niet altijd duidelijk was of de scholieren een lang of kort antwoord moesten geven. Hierdoor kan ik me voorstellen dat sommige kandidaten in tijdnood kwamen."  

Pittig

Een scholier die inderdaad in tijdnood kwam, is Emma Voogd (17). Zij vond het examen best pittig. "Het ging mwa. We wisten ongeveer wel wat we konden verwachten, maar er zaten toch dingen in het examen waar ik niet tevreden mee was. Zo zaten er bijvoorbeeld vragen in het examen die gingen over een 'eerder gelezen tekst'. Tegen ons was verteld dat deze teksten er in het Nederlands bij zouden zitten, maar dat was niet zo. Daarom heb ik meerdere vragen niet kunnen invullen."

Emma vertelt dat ze hierdoor wel even in de stress zat, maar dat er ook wel veel voorspelbare vragen in zaten die goed te beantwoorden waren. "De tekst die we moesten vertalen vond ik wel best pittig. Lang niet iedereen had het af, ik ook niet." Hoewel ze zich eigenlijk had voorgenomen haar antwoorden niet te controleren thuis, gaat ze dat misschien toch wel doen. "Die verleiding is toch moeilijk te weerstaan."

50 procent van de examenkandidaten Grieks die op onze poll hebben gereageerd, geeft aan dat ze het 'wel ging'. Het was dus niet makkelijk, maar ook niet bijzonder moeilijk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

GRIEKS VWO #teameindexamen 😢❤️😢😭😭

A post shared by EIND EXAMEN MEMES 2019 (@eindexamenmemes2019.nl) on

 

Geen gekke dingen

De 17-jarige Emma David sluit zich hierbij aan. "Er werden teksten behandeld die ik niet heel goed had voorbereid, maar er zaten verder geen gekke dingen in." Ook vond ze de vertaaltekst niet heel moeilijk. "Ik vond het wel prima te doen binnen de tijd. We waren maar met zijn tweeën, maar we waren allebei op tijd klaar." Haar antwoorden gaat ze niet checken. "Nee, daarvan schiet ik alleen maar in de stress."

Volgens klachtencoördinator Bibi Reiniers van het LAKS is het nog vrij rustig op examenklachtenlijn. "Er komt nog niet veel binnen, maar we houden het in de gaten." Over het examen Grieks zijn er 42 klachten binnengekomen.

Gepubliceerd op 9 mei 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?