Eindexamens

Wat vind jij van onze examenberichtgeving? Geef je mening

Wat vind jij van onze examenberichtgeving? Geef je mening

12 mei 2025

Veel specifieke begrippen in vwo-examen TeHaTex

Van de Notre Dame tot moderne kunst: een kleine groep vwo'ers boog zich maandagochtend over de het examen TeHaTex. Wat viel mee, wat viel tegen? Scholieren en het LAKS laten het weten.

Het examen zit erop — goed gedaan! Wij zijn benieuwd hoe jij het hebt ervaren.

  • Welke vraag vond je lastig?
  • Viel het mee of juist tegen?
  • Wat voor cijfer denk je te halen?

💬 Deel wat je is bijgebleven van dit examen en lees hoe anderen het vonden.

Reacties van scholieren

"Ik had meer inzichtsvragen verwacht dan we hebben gekregen en er werd veel naar specifieke begrippen gevraagd. Ik vond de vragen over moderne kunst goed te doen!"

- Veerle (18)

"Ik vond het best wel pittig! De eerste drie vragen over de Notre Dame waren aan de moeilijke kant, dus daar heb ik al gelijk wat moeten gokken. Voor mijn gevoel bestond het examen uit erg veel vragen die drie punten waard waren, waarvoor je drie kenmerken, verklaringen of bijvoorbeeld manieren moest noemen. Dat vond ik best lastig, want ik kon niet altijd alle drie de punten bedenken. Verder denk ik dat ik op zich wel wat punten bij elkaar geraapt heb, dus hopelijk is het genoeg!"

- Lente (19)

"De lengte van het examen vond ik te doen, maar ik merk wel dat ik vaak minder tijd nodig heb dan anderen. Ik kan me dus voorstellen dat het voor veel mensen een lange zitting was.

Het examen bestond uit drie delen: het eerste ging voornamelijk over architectuur. Dat vond ik te doen, alleen niet zo interessant. Het tweede deel, over wandkleden en de werkwijze van kunstenaars, vond ik ook niet geweldig boeiend. Het derde en laatste deel ging vrijwel helemaal over hedendaagse kunst. Dat vond ik nog het meest interessant, maar de vragen waren ook wat moeilijker en ook een stuk vager dan de rest.

Als het om de vragen gaat, vond ik dat er veel middeleeuwse kunst en hedendaagse kunst tussen zat. Over de periode vanaf de renaissance tot en met de moderne kunst werd in verhouding echt bijna niks gevraagd. Als ik het goed heb, welgeteld 3 van de 28 vragen.

Ze vroegen behoorlijk vaak naar begrippen, kenmerken en eigenschappen. Ik vond het zelf lastig om in te schatten welke dingen ze wilden horen. Verder ging ik ervan uit dat er meer op inzicht zou worden gevraagd, al was het niet zo dat dat 'weinig' was. Ik vond de verhouding wat scheef.

Er waren ook twee vragen waarbij je zelf een verklaring van een werk moest bedenken vanuit een specifieke invalshoek. Dat vond ik an sich niet zo moeilijk, maar omdat er op het werk soms zó veel te zien is, weet ik nooit wanneer ik nou 'genoeg' heb opgeschreven om de punten te verdienen bij de vraag. Daarom ben ik maar zo uitgebreid mogelijk, zodat ik - hopelijk - niks misloop."

- Jurre (18)

"Ik vond het eigenlijk wel een goed te doen examen, zeker als je de syllabus goed begreep en wist hoe je deze toe moest passen. Ik vond wel dat hij er anders uitzag dan voorgaande jaren. Je moest meer kennis toepassen in plaats van kunst analyseren, maar dat vond ik zelf juist wel fijn!"

- Fay (17)

Reactie van het LAKS

"Over TeHaTex is er niet veel geklaagd. De klachten die binnenkomen, gaan over de lengte van het examen, dat het te lang was. Volgens leerlingen was dit examen langer dan de oefenexamens. Veel mensen hadden de kennisvragen ook niet verwacht.."

- Fé Swets, eindexamenklachtenlijncoördinator LAKS

Gepubliceerd op 12 mei 2025


ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro ðŸ’¶

Doe mee

Alles over de examens in je timeline?