Eindexamens

Wat vind jij van onze examenberichtgeving? Geef je mening

Wat vind jij van onze examenberichtgeving? Geef je mening

23 mei 2025

Weinig rekenvragen en veel biochemie in havo-examen scheikunde

Door Roos

Veel havo-scholieren maakten vandaag hun laatste examen, scheikunde. Spannend! Wij verzamelen hier de eerste reacties: van docenten, LAKS én jullie zelf. Welke vragen waren lastig? Wat viel mee of tegen?

Het examen zit erop — goed gedaan! Wij zijn benieuwd hoe jij het hebt ervaren.

  • Wat vond je van het aantal rekenvragen?
  • Viel het mee of juist tegen?
  • Had je genoeg tijd?

💬 Deel wat je is bijgebleven van dit examen en lees hoe anderen het vonden.

Reactie van scholieren

"Wat mij als allereerste opviel (op een positieve manier) was het aantal rekenopdrachten. Er waren er veel minder dan ik vooraf gedacht had. Aan de andere kant kwamen structuurformules veel voor, in zowel de teksten als de vragen. De opdracht die ik zelf het moeilijkst vond, was de opdracht die over het omrekenen naar kWh ging. En ach, voor de rest was het wel prima te doen naar mijn mening 👍"

- Larz (16)

"Ik vond het examen goed te doen, soms was de vraagstelling wel een beetje lastig, maar over het algemeen snapte ik wat er werd gevraagd. Ik vond de vraag over reactiewarmte redelijk lastig en het viel me op dat er weinig zuur-base vragen waren."

- Wieke (17)

"Ik vond het examen vrij pittig vooral omdat er superveel theorievragen inzaten en weinig rekenvragen, terwijl dit normaal net andersom is. Hierdoor was het examen echt anders dan hoe ik het had geoefend."

- Quinten (17)

"Het examen was prima te doen vond ik. Dit komt onder andere doordat ik goed in scheikunde ben en het een leuk vak vind, maar ik snap dat het niet voor iedereen te doen was. De vragen vereisten wel veel inzicht en daarnaast is het voor mensen zonder biologie een lastig examen, door het feit dat er veel biochemie in zat."

- Aras (17)

"Ik vond het examen scheikunde erg goed gaan, maar wel vond ik de vraagstelling af en toe heel raar, zoals vraag 33. Gelukkig kwamen er veel vragen van structuurformules in, waar ik erg goed in ben! Ook waren er relatief weinig rekenvragen wat is erg fijn vond."

- Sylke (16)

Reactie van een docent

"Ik zag bij mijn groep leerlingen een divers beeld: de leerlingen die goed zijn in scheikunde, gingen vroeg en met opgeheven hoofd de zaal uit, de leerlingen die wat meer moeite met scheikunde hebben zaten er tot het einde en leken minder blij. Als scheikunde niet je sterkste vak is, dan kan het zijn dat je in de examen wel de weg bent kwijtgeraakt.

Op zich zaten alle hoofdonderdelen van de syllabus wel in het examen. Het was een goed oefenbaar examen, maar of leerlingen dat altijd herkend hebben vraag ik me af. Er was ook weer eens een grafiek waarbij je goed moest aflezen, dat was wel een biologisch onderdeel, maar daar moesten zowel leerlingen met NT als NG wel uitkomen. 

Er zat inderdaad wat biochemie in, dat klopt, maar ook veel structuurformules. Dus ook met standaardscheikunde kon je een heel eind komen. Er waren 2 rekenopgaves, dat is niet heel veel. Natuurkunde mensen hadden waarschijnlijk liever meer berekenen, biologie mensen hebben vaak liever begrippen.

Tot slot vond ik opgave 4 over plastic-etende bacteriën wel erg lang, deze bestond uit 9 vragen. De andere vragen  waren veel korter, dan kun je weer opnieuw beginnen. Gelukkig waren er ook weggevertjes, bijvoorbeeld de 1-puntsvraag over corrosie. 

- Peter Faber, docent scheikunde

"Er werd geklaagd over te veel vragen over polymeren en heel veel tekst."

- Fé Swets, klachtencoördinator van het LAKS

Gepubliceerd op 23 mei 2025


ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro ðŸ’¶

Doe mee

Alles over de examens in je timeline?