Duizenden havo-scholieren maakten vandaag hun examen geschiedenis. Voor het eerst hoefden zij de kenmerkende aspecten niet uit het hoofd te leren. Maakte dat het examen makkelijker, of juist niet? Wij verzamelen hier de eerste reacties: van docenten, LAKS én jullie zelf. Welke vragen waren lastig? Wat viel mee of tegen?
Het examen zit erop — goed gedaan! Wij zijn benieuwd hoe jij het hebt ervaren.
- Welke vraag vond je lastig?
- Viel het mee of juist tegen?
- Wat voor cijfer denk je te halen?
💬 Deel wat je is bijgebleven van dit examen en lees hoe anderen het vonden.
Uitgebreide reacties van scholieren
"Bij het maken van oude examens leek het alsof ik er niks van snapte, maar voor mijn gevoel was dit examen geschiedenis best wel te doen? Dit jaar was ook anders dan andere omdat je de kenmerkende aspecten als onderdeel van de bronnenbijlage kreeg, dus je krijgt ook geen punten meer voor het benoemen van de KA's. Dit geeft mij het gevoel dat het correctievoorschrift super streng zal zijn, maar dat zullen we op 14 mei pas zien..."
- R. (18)"Ik vond het examen geschiedenis best te doen eigenlijk. De meeste vragen waren redelijk duidelijk en veel antwoorden lagen gewoon voor de hand. Dat gaf wel wat vertrouwen tijdens het maken. De lengte van de toets was ook chill, niet te lang, niet te kort – ik had genoeg tijd om alles goed te doen.
Maar er zaten ook echt wat rare dingen tussen. Vooral vraag 3 en 5… die over de Amsterdamse schutterverenigingen en de Virginia Company. Die waren gewoon vaag gesteld, je moest echt goed nadenken over wat ze precies bedoelden, en dat maakte het lastiger dan nodig. Wat ook wel opviel was die nieuwe manier van vragen over de kenmerkende aspecten. Eerst was het meestal gewoon: noem het aspect, klaar. Maar nu moest je echt meer uitleggen en laten zien dat je het begreep. Al met al vond ik het examen wel te doen, dus de N-term zal wel niet heel hoog zijn helaas…"
- Thom (16)"Ik vond het examen redelijk goed gaan. Het had geen mega moeilijke vragen dus dat was wel fijn. De KA's er opeens bij hebben was wel apart, want dat hebben we nog nooit eerder gehad op de examens en eigenlijk ook nooit mee geoefend en ik moest vaak gokken om welke KA het ging. Ook jammer dat ze geen een jaartal hebben gevraagd want die had ik goed geleerd."
- Sylvania (17)"Ik vond de toets geschiedenis wel te maken. Qua niveau was het wel echt veel hoger vergeleken met de jaren ervoor. Je moest vaak naar de bron verwijzen en dat kost echt veel tijd, want je moet dan weer analyseren, maar ook een reden geven, maar ook dan weer goed. De N-term moet zeker omhoog gaan, sowieso hoger dan 2024.
- Rani (17)"De toets was naar mijn mening HEEL langdradig. De vragen over de kenmerkende aspecten waren of heel erg onduidelijk of te moeilijk, heel veel mensen uit mijn klas, inclusief mezelf, kwamen in tijdsnood. Dit examen kwam helemaal niet overeen met oude examens, en de vernieuwende vragen over de KA's waren helemaal niet te doen.
- Lara (18)"De chronologische tijd vragen vond ik best goed te doen, maar daarna ging het voor mij heel erg snel. Na 1 uur was ik nog maar bij opdracht 4. Ik had ook in totaal 2 vragen overgeslagen waar ik later op terug wou komen, maar dat is dus helemaal niet gelukt. Ik zat de hele 3 uren te schrijven zonder terug te kijken naar mijn antwoord, dus daar baal ik wel echt van. Verder vond ik de vragen best te doen en ik vond het ook interessante bronnen. Jammer van de tijdsnood, daarover heb ik een klacht ingediend.
- Diyar (16)Reacties van docenten
"Het was toch wel weer een beetje een schrijfwedstrijd, dit examen. Leerlingen schrijven namelijk graag alles op en willen zo goed mogelijk antwoorden, maar dat kost ook veel tijd. Toch denk ik dat het met goed leerwerk te doen was. Er werd meer dan ik had verwacht nog gevraagd naar de kenmerkende aspecten (KA's), die leerlingen dit jaar voor het eerst gegeven kregen. Je moet dat overigens net zo zien als dat je een BINAS mag gebruiken bij scheikunde: het is dus niet zo dat je nu strenger beoordeeld wordt omdat de KA’s gegeven zijn.
Verder vond ik het echt een examen gericht op vaardigheden. Zo waren er veel vragen over betrouwbaarheid. Wel een goede verandering: er stond bijvoorbeeld bij vraag 2 wel duidelijk bij dat de bron wel betrouwbaar was. Dan weten leerlingen al welke kant ze op moeten en dat vind ik goed. Maar als je betrouwbaarheid moeilijk vindt, dan had je wel wat problemen.
Ook zaten er wat dingen in die ik nog niet eerder heb gezien, zoals vragen over het homohuwelijk en de motie Tendeloo. Ik ben erg benieuwd naar het correctiemodel, dat komt pas over een paar dagen."
- Marco van Vemde, docent geschiedenis"Ik vond ook dat er redelijk wat KA-vragen in zaten, nu je die op een lijst erbij kreeg. Het leek een beetje alsof ze die vragen aan het opmaken zijn. Omdat de KA's gegeven zijn, krijg je geen punten meer voor het noemen van het KA, je moet iets uitleggen. Dat stond er gelukkig wel bij, dat is wel vriendelijk van de examenmakers.
Bij de volgorde-vragen, vond ik dat de gebeurtenissen wel dicht op elkaar zaten. De eerste was nog wel te doen, maar de tweede over Duitsland en de Olympische Spelen was best lastig. Er waren in elk geval geen gratis punten te verdienen.
Verder leek het examen me redelijk te doen. Het is altijd afwachten wat er uit correctievoorschrift komt, hoeveel ruimte er wordt geboden aan interpretatie van de antwoorden."
- Milo Brinkkemper, docent geschiedenisReactie van het LAKS
"We hebben al 1439 klachten binnen. Die gaan vooral over te diepgaande vragen en hele lange bronnen waardoor leerlingen in tijdsnood kwamen."
- Fé Swets, klachtencoördinator van het LAKS