Voor velen een spannend examen, maar maandag 12 mei moesten ze eraan geloven: vwo-economie stond op de planning. Wat vindt iedereen van dit examen? We vroegen het aan het LAKS, scholieren en een docent.
Het examen zit erop — goed gedaan! Wij zijn benieuwd hoe jij het hebt ervaren.
- Welke vraag vond je lastig?
- Viel het mee of juist tegen?
- Wat voor cijfer denk je te halen?
💬 Deel wat je is bijgebleven van dit examen en lees hoe anderen het vonden.
Reacties van scholieren
"Ik vond dit examen wel aan de lastige kant. Ik heb geluk dat ik wel goed ben in economie, anders had ik hem sowieso niet gehaald. Verder was het examen wel kort genoeg."
- David (18)"Ik ben niet heel goed in economie en er kwamen nog best wat onderwerpen in voor die ik echt niet wist… Opdracht 1 en 2 gingen vrij slecht, opdracht 4 ging ook niet fantastisch, maar over 3, 5 en 6 heb ik wel een iets beter gevoel! Nu hopen dat alles wat ik wel wist, genoeg is voor een voldoende."
- Lotte (17)"Normaal gesproken gaat het goed met economie en haal ik consistent 8'en en 9'ens, maar dit examen viel best tegen. Ik dacht eerst nog dat het goed ging, totdat ik dat figuur zag met al die lijnen en zo. Het was echt helemaal niet meer te volgen. Het leek bijna alsof ik zelf een grafiek begon te worden."
- Rohan (18)"Ik begon het examen goed voorbereid en was er helemaal klaar voor om het examen te smoken. De eerste paar vragen gingen over verzekeringen – die waren echt goed te doen. Daarna kwamen er vragen over pensioenen. Die waren ook prima te doen, tot vraag 11… Daar moest je een nieuwe dekkingsgraad berekenen, maar naar mijn gevoel miste er gewoon informatie. Dus die heb ik uiteindelijk maar gegokt.
Toen kwam die opdracht over ijsjes – totale ramp. Ik moest uitrekenen hoeveel procent van de extra variabele kosten in de prijs werd opgenomen, en ik kwam uit op 964% 💀. Vervolgens kwam de opgave over Aruba en Curaçao… Daar moest ik echt even diep graven in m'n geheugen. De vragen waren lastig en pittig geformuleerd.
Als op-één-na-laatste was er een opdracht over gedragsverandering. Dat was gewoon logisch nadenken. Iedereen zou die goed moeten hebben – en zo niet: schaam je. Tot slot kwamen de vragen over boeren. Die hebben het examen echt gecarried. Weer echte inkoppertjes, en ik denk dat die mijn cijfer flink omhoog hebben getrokken. Al met al denk ik dat ik wel een voldoende heb, maar er zaten zeker moeilijke vragen tussen die je even goed aan het denken zetten."
"Het ging helemaal niet goed bij mij. Ik vond de vraagstelling qua formulering en wat ze vroegen heel anders dan eerdere jaren."
- Emma (18)Reactie van een docent
"Ik werd blij verrast toen ik het begin zag. De eerste opgave ging over verzekeringen, iets wat leerlingen veel geoefend hebben. Zo'n soort opgave is dan een goeie binnenkomer.
Opgave 3 was relatief standaard, maar wel met een pittige rekenvraag die vier punten waard was. Ik kan me voorstellen dat die schrikken was, want hij werd op een andere manier dan normaal gesteld.
Halverwege het examen kwam er een groot model met daarin vier grafieken en een onhandig vormgegeven legenda voorbij. Het was ingewikkeld om die goed te volgen, zelfs ik vond de vraag verwarrend. Ik vermoed dat deze opgave 4 het slechtst wordt gemaakt.
Qua lengte vond ik dit examen goed te doen. De afgelopen jaren hebben we voor economie een relatief hoge n-term en ook dit jaar verwacht ik 'm rond de 1,5, 1,6.
Reactie van het LAKS
"Tot nu toe zijn er nog verassend weinig klachten binnen gekomen voor economie, we zitten nu op de 651 klachten. Die gaan vooral over vraag vier, die vonden veel mensen onduidelijk. Ook gaan meerdere klachten over het erratum. Dat kostte leerlingen extra tijd."
- Fé Swets, eindexamenklachtenlijncoördinator LAKS