Belangrijke data rondom de eindexamens op een rijtje

Voor de meeste eindexamenkandidaten zijn de laatste loodjes aangebroken. Nog één toetsweek, hier en daar een herkansing en voor je het weet is het zover: het centraal eindexamen. Omdat het allemaal wat anders gaat dan anders, zetten wij voor jou de belangrijkste momenten van de komende maanden op een rijtje. Kun je dat vast van je lijstje afvinken.

Selectiestudies

Heb je je aangemeld voor een numerus-fixusopleiding? Dan ontvang je op 15 april de uitslag in Studielink. Je krijgt een rangnummer toegewezen en als die binnen het aantal beschikbare plaatsen van de opleiding valt, ben je toegelaten. Let op: vergeet niet binnen twee weken je plek te accepteren in Studielink, anders gaat die naar de volgende op de ranglijst. 

Indeling tijdvakken

Vanwege corona is er een extra tijdvak in het leven geroepen voor de eindexamens. Wil je bepaalde examens liever in het tweede tijdvak afleggen? Dan moet je dat uiterlijk 23 april aan je school doorgeven. Doe je dit niet, dan bepaalt je school wanneer jij je examens maakt. Jouw school moet uiterlijk 30 april aan de leerlingen laten weten wanneer de examens precies gemaakt zullen worden. 

Lees hier hoe het ook alweer zit met alle corona-versoepelingen.

Aanmelden vervolgopleiding

De deadline voor de aanmeldingen van vervolgopleidingen staat op 1 mei. Als je van plan bent volgend schooljaar te gaan studeren, dan moet je je dus uiterlijk op die datum via Studielink hebben aangemeld. Je mag je aanmelden voor maximaal 4 opleidingen.

Tijdvak 1

En dan is het zover: de eindexamens. We gaan ervan uit dat deze datum al met rood omcirkeld staat in jullie agenda's, maar toch: 17 mei is de eerste dag van het eerste tijdvak. 1 juni is de laatste examendag van dit tijdvak. 

Bekendmaking n-termen tijdvak 1

Een heel belangrijk moment in de examenperiode is de bekendmaking van de n-termen. Op basis daarvan worden jouw cijfers bepaald en dus ook of je geslaagd bent. Voor het eerste tijdvak valt deze dag op 10 juni. Als jij al je examens in het eerste tijdvak hebt afgelegd, dan weet je op deze dag dus of je geslaagd bent. LAKS-voorzitter Nienke Luijckx laat weten dat dit ook de 'officiële' dag is waarop de vlag met tas uitgehangen mag worden. 

Tijdvak 2

Om de studiedruk te verlichten, kiezen sommige leerlingen ervoor om één of meerdere vakken naar het tweede tijdvak te verplaatsen. De examens van dit tijdvak beginnen op 14 juni en eindigen op 25 juni. Ook mag je in dit tijdvak al examens herkansen die je in het eerste tijdvak hebt afgelegd.

Bekendmaking n-termen tijdvak 2

De n-termen van het tweede tijdvak worden bekendgemaakt op 2 juli. Als jij examens hebt gemaakt in het tweede tijdvak, dan is dit dus de dag dat jij vol spanning bij de telefoon zult zitten. Hoewel een grote groep een paar weken eerder al het beruchte telefoontje gehad heeft, wordt ook dit dus een spannende dag. "Van 2 juli maken we ook een groot feest", aldus LAKS-voorzitter Nienke Luijckx.

Tijdvak 3

Sta je nét op zakken of wil je gewoonweg je gemiddelde wat opkrikken? Dan kun je gebruik maken van het derde tijdvak. Dit jaar mag je niet één, maar maximaal twee examens herkansen. Deze herkansingen vinden plaats van 6 t/m 9 juli. Hiervoor worden de n-termen bekendgemaakt op 15 juli

Gepubliceerd op 24 maart 2021


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Check de video: Laurien bouwt mee aan een zonneauto!

Presentator Joes gaat langs bij Laurien. Zij is student aan de TU Delft en onderdeel van het Vattenfall Solar Team. Ze hoopt hiermee anderen te inspireren op het gebied van duurzaamheid. Wil je zelf ook iets doen voor een betere wereld? Doe dan mee met de 'Op die fiets' challenge en probeer zo min mogelijk CO2 uit te stoten. 

Doe de challenge!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.